Amber Rudd napustila vladu i optužila Borisa Johnsona da je politički vandal

Boris Johnson nema mira ni u subotu navečer.
Amber Rudd je tako postala 23 zastupnica koja je napustila konzervatice, a među njima je i Borisov brat Jo
 Hannah McKay / REUTERS

Jedna od ključnih sastavnica njegove vlade, Amber Rudd, ministrica rada, mirovinskog sustava, žena i ravnopravnosti dala je u subotu navečer neopozivu ostavku na svoj položaj u vladi. I najavila da više nije konzervativna zastupnica u parlamentu.

Rudd je poznata kao eurofil i upravo je zbog toga trebala odigrati ključnu ulogu poveznice Johnsonove vlade s zagovornicima ostanka u EU i onih koji su tražili izlazak sa sporazumom. No, zbivanja ovog tjedna bila su previše za ovu iskusnu političarku. Britanski su mediji odmah objavili ključni, i po Johnsona najopasniji dio njezinog pisma ostavke. Rudd naime, smatra da je izbacivanje 21 konzervativnog zastupnika iz stranke bilo čin "političkog vandalizma" koji je također "napad na norme pristojnog ponašanja i demokraciju". "Ovo kratkovidno izbacivanje mojih kolega je stranku lišilo konzervativnih zastupnika širokog pogleda, odanih stranci. Ne mogu podržati ovaj čin političkog vandalizma."

“This short sighted culling of my colleagues has stripped the party of broad-minded and dedicated Conservative MPs,” she wrote in her letter to the prime minister. “I cannot support this act of political vandalism.”

U njezinom je pismu posebno interesantna rečenica u kojoj navodi da je ušla u kabinet spremna prihvatiti "No Deal", dakle pristup u kojem se prijeti izlaskom iz članstva u EU bez sporazuma kao "sredstvo koje bi nam jamčilo najbolje šanse da ostvarimo što bolji sporazum o izlasku do 31. listopada". I potvrdila ono o čemu se sve otvorenije priča u Bruxellesu: da Ujedinjena Kraljevina ne nudi ništa kao alternativu za probleme koje naglašava u postojećem sporazumu o izlasku.

I onda jedna sjajna, lapidarna analiza trenutnog stanja britanske politike: "Tijelo britanske politike je pod napadom s obje strane ideološke debate. Sada će preuzeti bilo koju ulogu koja mi je na raspolaganju kako bih to tijelo vratila u bolje stanje".

Uskoro možemo očekivati da Johnson, u najboljoj maniri svog idola Donalda Trumpa, izvrijeđa Amber Rudd. I potvrdi njezinu tezu da je on jedan običan politički vandal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:15