Američko sveučilište u Budimpešti pred presudnom odlukom mađarske vlade

Samo nekoliko dana prije konačnog raspleta pravnog spora koje mađarska vlada ima s američkim sveučilištem milijardera i filantropa Georgea Sorosa, mađarski ministar vanjskih poslova je u ime cijele vlade naglasio da još uvijek nisu spremni odustati od svojih zahtjeva.
Prosvjednici ispred sjedišta Central European Universityja
 Bernadett Szabo / REUTERS

Orbanova vlada tvrdi da optuženo sveučilište Central European University (CEU), kojeg je zakupila američka savezna država New York, još uvijek nije ispunilo kriterije zakona donesenog prošle godine prema kojem međunarodna sveučilišta ne smiju izdavati dvostruke diplome.

- Mađarski zakon o visokom obrazovanju jasno propisuje da se diploma druge države može izdati samo kada se podružnica sveučilišta nalazi u stranoj državi – rekao je Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova u razgovoru s novinarom AFP-a, dodavši da vlada 'nije dobila niti jedan signal da će CEU uskoro osnovati podružnicu sveučilišta ili pokrenuti edukacijski program u SAD-u, što bi bilo u skladu s mađarskim propisima'.

Istaknuo je da CEU ispunjava sve zakonske uvjete za 'izdavanje mađarske diplome' no ne ispunjava i one za izdavanje američke diplome zato što nema niti jedan kampus u SAD-u.

Predstavnici sveučilišta CEU izjavili su da su poštivali mađarski zakon registriranjem ustanove u američkoj saveznoj državi New York, koja je prema propisima dokazala da provodi obrazovne aktivnosti.

- Ministarstvo obrazovanja savezne države New York više je puta obavijestio mađarsku vladu da CEU provodi obrazovne aktivnosti u toj saveznoj državi– rekli su predstavnici sveučilišta prošli tjedan.

Politička histerija

Međutim, glasnogovornica mađarske vlade prošli je tjedan prozvala američku podružnicu - 'kampus Potemkin' smatrajući da ne poštuje zakonske odredbe.

U međuvremenu, Szijjártó je istaknuo važnost održavanja ‘jednakih pravila igre’, ukazujući da postoje američke institucije u Europi poput Sveučilišta Notre Dame i McDaniel Collegea koje ispunjavaju sve zahtjeve mađarskog zakona te koje mogu izdavati dvostruke diplome.

- Zašto bi se sveučilištu CEU dalo jednako pravo ako nemaju obrazovnu ustanovu u SAD-u? – upitao je.

Negirao je činjenicu da je pritisak na dotično sveučilište započeo kao dio veće kampanje koju je Budimpešta posljednjih godina vodila protiv Georgea Sorosa, 88. godišnjeg milijardera mađarskog podrijetla kojeg je premijer Viktor Orbán optužio za širenje tolerancije prema ilegalnim migrantima.

- To je pravni problem - rekao je Szijjártó.

Kritičari su usvajanje mađarskog prijedloga prošle godine doživjeli kao udarac na slobodu akademskih institucija, a slučaj je naveden i u nedavnom izvješću Europske unije o Mađarskoj koja je potaknula Europski parlament da bez presadna protiv Budimpešte pokrene aktivaciju 'članka 7' kao simbol otpora.

Podsjetimo, CEU je osnovao Soros još 1991. godine s ciljem poticanja demokratskih vrijednosti u postkomunističkim zemljama. Nakon svih godina djelovanja, Michael Ignatieff, rektor sveučilišta i kanadski akademik, rekao je prošlog mjeseca da mu je dozlogrdila 'pravna nesigurnost' te da će sveučilišni kampus preseliti u Beč ako se do 1. prosinca ne postigne dogovor.

Szijjártó je prošli vikend optužio Ignatieffa za širenje 'političke histerije'.

Gergely Gulyás, Orbanov šef osoblja, podrugljivo je odgovorio na pitanje postavljeno tijekom tiskovne konferencije u srijedu o vladinim planovima o postizanju sporazuma sa sveučilištem.

- Ne vidim da je u dnevniku Pétera Szijjárta u naredna tri dana zakazan posjet New Yorku - sarkastično je odgovorio novinaru.

'Skandalozno'

U razgovoru s novinarom AFP-a u srijedu, Szijjártó je odbacio izvješće prema kojem je Budimpešta pružila sklonište bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom nakon što je bio optužen za zlouporabu moći u Makedoniji.

- Nije istina da je Mađarska pomogla bivšem makedonskom premijeru u bijegu – rekao je.

Gruevski je donedavno vladao Makedonijom, a sredinom mjeseca je proglašen bjeguncem. Prešao je preko Albanije, Crne Gore i Srbije prije nego što je stigao u Mađarsku gdje mu je prošlog tjedan odobren azil.

No, njemačke dnevne novine Deutsche Welle su izvijestile ranije ovog tjedna da su u podzemnoj garaži makedonskog hotela u kojem je boravio Gruevski zapažena mađarska diplomatska vozila čime se ukazalo na činjenicu da su mu mađarski diplomati mogli pomoći u bijegu.

- Prvi put kad smo ga upoznali bilo je kada se pojavio u našem veleposlanstvu u Tirani - rekao je Szijjártó.

- Nemamo nikakve veze s njegovim bijegom iz Makedonije i zaista je skandalozno da nekolicina međunarodnih medija sugerira da smo imali ulogu u tom činu – dodao je.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:46