Andrej Plenković ne zna kako bi reagirao na odluku Viktora Orbana da više ne podržava Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije

Nismo još u toj fazi što će biti s Orbanom i EPP-om, tu ćemo još malo pričekati, postoji ona trojka stručnjaka koja će evaluirati cijeli proces", komentirao je premijer Andrej Plenković i dodao kako je vidio reakciju Viktora Orbana, ali ne i original izjave Manfreda Webera, prenosi N1.
Andrej Plenković i mađarski premijer Viktor Orban u Dubrovniku
 pool vlada hr / Cropix

Agencije su u ponedjeljak prenijele da vladajuća mađarska stranka Fidesz više ne podržava kandidaturu Manfreda Webera za budućeg predsjednika Europske komisije. To je izjavio mađarski premijer Viktor Orban. Weber je vodeći kandidat (spitzenkandidat) Europske pučke stranke koje je Fidesz članica, ali je prije dva mjeseca suspendiran zbog plakata u kojima se Jean-Claude Junckera, predsjednika Europske komisije i člana EPP-a povezivalo s pozivanjem migranata u Europu.

"Mađarskog premijera bira mađarski narod", rekao je Orban na tiskovnoj konferenciji s austrijskim zamjenikom kancelara Heinz-Christianom Stracheom, predsjednikom radikalno desne Slobodarske stranke. "Weber je rekao kako ne želi biti predsjednik Komisije s glasovima Mađara", naglasio je Orban te dodao kako ovaj potez isključuje bilo kakvu daljnju podršku za Webera.

"U svakom slučaju Manfred Weber je spitzenkandidat EPP-a , ide na ove izbore s ambicijom da bude na čelu Europske komisije. Idemo odraditi maksimalno dobro koliko god možemo europske izbore, mislim na cijeli kontinent. Onda ćemo vidjeti vrlo brzo. Donald Tusk će 28. svibnja sazvati neformalnu večeru čelnika da vidimo kako ćemo dalje s novim institucijama", pojasnio je Andrej Plenković svoj stav.

HDZ je u sukobu Weber-Orban u određenom problemu. S jedne strane HDZ je u svim dosadašnjim situacijama u Europskom parlamentu i Vijeću EU stao na stranu Orbana pozivajući se na nacionalne razloge. No, HDZ je jednako tako stao iz kandidature Manfreda Webera koji je, između ostalog, i osobni prijatelj Andreja Plenkovića.

Za Annegret Kramp-Karrenbauer, čelnicu njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), nema velikih dvojbi: "Svojim ponašanjem u proteklih nekoliko dana, uključujući i susret sa Salvinijem, Orban je dao jasan signal da odlazi (iz EPP-a)", rekla je za Reuters. I dodala kako je EPP pokušao napraviti most prema Orbanu, ali on je očito izabrao drugi put.

Orban i dalje igra na dvije strane: s jedne strane je i dalje članom EPP-a, ali s druge gradi čvrste mostove prema Matteu Salviniju, čelniku talijanske ksenofobne Lige s kojim se susreo prije par dana uz žilet žicu na mađarskoj granici (tekst Euractiv.hr). Salvini radi na formiranju nove grupacije u Europskom parlamentu u kojoj bi bila i stranka Marine Le Pen, pa austrijski Slobodarci, zatim njemačka radikalno desna stranka AfD uz još neke skandinavske desničare.

Ukoliko se sadašnja predviđanja ostvare - kao i formiranje ove grupacije koju bi mogla potkopati borba za liderstvo između Salvinija i Le Pen (pa bi se Orban tu mogao pojaviti kao kompromisno rješenje) - ta bi grupacija mogla biti treća po snazi u novom sazivu Europskog parlamenta. Iza Pučana i socijalista. A jača od liberala. I s te pozicije imati snažan utjecaj na formiranje europskih politika i imenovanje nove Europske komisije.

Na kraju svojeg istupa u ponedjeljak Orban je bio više nego jasan: "Gledajući kampanje vodećih kandidata, one su me uvjerile da nijedan od njih nije spreman za posao čelnika Komisije", kazao je.

Razgovor s Donaldom Tuskom

Andrej Plenković je nakon sastanka s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća, izjavio: "Sastanak s Tuskom bio je prije svega dio konzultacija uoči sastanka na vrhu u Sibiuu, na kojem ćemo usvojiti deklaraciju i stratešku agendu za razdoblje 2019-2024. Bio je to sadržajan i otvoren razgovor s velikim prijateljem Hrvatske i dobrim poznavateljem našeg europskog puta", rekao je Plenković.

Najavljujući svoj govor na konferenciji o budućim prioritetima EU-a, Plenković je rekao da će glavna poruka biti potreba za zajedništvom, što će također biti i glavna poruka sa summita u Sibiuu. "Ja ću sutra govoriti kako smatram da je dobro da cijela EU u predstojećem razdoblju bude angažirana, dinamična, da bude što manje krhka i što snažnija, da EU bude ono što drži sve članice skupa, a ne da je svaka za sebe. To je bitno, mi možemo zaštiti naše nacionalne interese, suverenitet, na zajednički način jer samo na taj način puno utjecajniji u globalnoj utakmici", kaže Plenković.

U utorak će razgovarati s Jean-Claude Junckerom, predsjednikom Europske komisije i najavio da će teme biti pripreme Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor i u eurozonu.

Rekao je da je Hrvatska do sada uspješno prošla evaluaciju Europske komisije o pripremljenosti za Schengen u šest područja i da su još preostala dva područja.

Što se eura tiče, rekao je da se sustavno radi na ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za eurozonu, a onda negdje tijekom mandata sljedećeg saziva Parlamenta i Komisije ispuniti uvjeti za ulazak u eurozonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:33