Angela Merkel: Epidemija je najveći izazov od Drugog svjetskog rata

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se u srijedu navečer građanima.
Njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom izvanrednog obraćanja javnosti
 STEFFEN KUGLER / AFP

"Situacija je ozbiljna. I morate je prihvatiti ozbiljno. Korona virus drastično mijenja naše živote. Naša ideja normalnog, javnog života, društvene interakcije, sve je stavljeno na test kao nikad do sada. No, uvjerena sam da ćemo uspjeti u ovom zadatku ako ga svi građani shvate kao svoj zadatak", rekla je njemačka kancelarka.

Posebno je naglasila da velik broj ljudi radi od kuće, da djeca ne mogu ići u školu i da je riječ o dosad nepoznatnoj situaciji.

"Od njemačkog ujedinjenja, ne, od Drugog svjetskog rata naša se zemlja nije našla pred takvim izazovom pri čemu sve ovisi o našoj zajedničkoj akciji u solidarnosti", rekla je Merkel.

Nakon toga je objasnila stanje s epidemijom: vlada je u aktivnoj suradnji s Institutom Robert Koch i drugim znanstvenicima i virolozima. Dodala je dase obavljaju istraživanja diljem svijeta ali da još uvijek nema niti terapije nije cjepiva protiv korona virusa. "Upravo zbog toga možemo poduzimati samo dvije stvari: usporiti širenje virusa i tako dobiti na vremenu. Ali cijelo to vrijeme oni koji su oboljeli moraju dobivati najbolju moguću skrb", rekla je njemačka kancelarka. I posebno zahvalila svom liječničkom osoblju. Ali jednako tako i blagajnicama u supermarketima i svima koji pune police robom jer rade jedan od najtežih poslova sada.

Kad je riječ o usporavanju širenja virusa potrebno se usredotočiti na jedno, ključno: maksimalno ograničiti javni život, dodaje Merkel. "Proporcionalno i razumno, jer država mora funkcionirati, nastavit će se opskrba, a nužno je maksimalno sačuvati i ekonomske aktivnosti", rekla je njemačka kancelarka u posebnom obraćanju i naglasila: "Moramo maksimalno ograničiti rizik prijenosa bolesti".

"Dozvolite mi da vas uvjerim: za nekog poput mene, za koga je sloboda krentanja teško stečno pravo, takve restrikcije mogu biti opravdane samo ako apsolutna nužnost. U demokraciji, o njima se nikad ne bi smjelo odlučivati olako i samo privremeno. Ali, u ovom su trenutku neophodne da sačuvaju živote", rekla je njemačka kancelarka.

Angela Merkel je upozorila da je situacija za sve razine ekonomije teška, a da će nadolazeći tjedni biti još teži. Ali i da će vlada učiniti sve da ublaži udarac na ekonomiju i da prije svega sačuva radna mjesta.

A zatim je pozvala sve da sudjeluju u borbi protiv virusa i to primarno ozbiljno shvaćajući situaciju te je pozvala sve da ne paničare.

"Ovo je što nam epidemija pokazuje: koliko smo ranjivi, koliko ovisimo o razumnom ponašanju drugih, ali i kako možemo zaštititi i ojačati jedan drugoga djelujući zajedno", poručila je kancelarka. I dodala interesantnu usporedbu: "Sada je trenutak kad držeći razmak od druge osobe pokazujemo da za nju brinemo".

Blokada za sve državljane drugih članica EU

Njemačka će zatvoriti svoje granice za sve putnike iz drugih država članica EU u novoj fazi bitke s koronavirusom, objavio je u srijedu navečer tamošnji ministar prometa Andreas Scheuer.

- Danas idemo korak dalje u zaštiti populacije. Širimo zabranu ulaska u našu zemlju i na ljude koji dolaze iz drugih zemalja članica Europske unije, bez obzira dolaze li avionom, vlakom, cestovnim vozilom ili brodom, rekao je Scheuer, prema priopćenju koje je objavilo njegovo ministarstvo.

Iz ove zabrane izuzeti su zdravstveni radnici ili osobe zaposlene u drugim ključnim sektorima, a restrikcija se također ne odnosi na robni promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:21