Austrijska ekstremna desnica ne bi poštivala međunarodne konvencije o ljudskim pravima?

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

24.01.2019.

Austria's Interior Minister Herbert Kickl arrives for a cabinet meeting in Vienna, Austria, May 9, 2018. REUTERS/Heinz-Peter Bader - RC1E89F14E60
Heinz-Peter Bader / REUTERS

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl

Opozicijska austrijska Socijaldemokratska stranka je optužila ekstremno desnog ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla da je u srijedu prekršio vladavinu prava nakon što je doveo u pitanje predanost Austrije na poštivanje konvencije međunarodnih ljudskih prava.

Kickl, čelnik ekstremno desne Slobodarske stranke (FPÖ) je u utorak navečer na austrijskoj javnoj televiziji upitan ako su njegovi prijedlozi o poduzimanju oštrijih mjera protiv tražitelja azila u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR) i drugim međunarodnim obvezama.

Kickl je odgovorio da se prema njegovom mišljenju radi o nekim 'čudnim pravnim strukturama, ponekad starim i po nekoliko godina, koje su donesene u potpuno drugačijim uvjetima te koje nas sprječavaju da radimo ono što je potrebno' nadodavši da bi 'volio promijeniti pravila'.

- U načelu vjerujem da bi zakon trebao pratiti politiku, a ne obrnuto – rekao je.

Opozicijska Socijaldemokratska stranka (SPÖ) rekla je u svojoj izjavi u srijedu da je Kickl 'pokrenuo ozbiljan napad na vladavinu prava u Austriji' te je on ako dovodi u pitanje predanost Austrije u poštivanju prava ECHR-a, 'najveća prijetnja demokraciji'.

Također, od Kicklovih komentara su se udaljili i neki članovi vladinog kabineta iz centralno desne Populističke stranke (ÖVP), koja vlada u koaliciji s FPÖ-om od prosinca 2017.

Ministar pravosuđa Josef Moser je naglasio da je u 'vladavini prava, pravo uvijek najviše'.

Predsjednik Alexander Van der Bellen, bivši šef Zelene stranke, koji je često izražavao neslaganje s vladom, izjavio je na svom Twitter profilu da 'Europski sud za ljudska prava ima ustavni status u Austriji 59 godina.'

- To bi značilo kraj temeljnog konsenzusa na kojem se temelji Druga Republika - rekao je Van der Bellen, odnoseći se na austrijski poslijeratni sustav vlasti.

Kickl je nekadašnji glavni tajnik FPÖ te se smatra najvećim 'umom' stranke.

U proteklim tjednima je konstantno izražavao svoje frustracije prema određenim međunarodnim konvencijama koje bi mogle poremetiti njegove planove za ubrzavanjem deportacije imigranata i tražitelja azila optuženih za kriminalna djela,

Također, kancelar Sebastian Kurz je rekao da želi da Austrija bude 'pionir' u poticanju izmjene pravila Europske unije kako bi se olakšalo deportiranje tražitelja azila osuđenih na kaznena djela.