Benedikt XVI odletio teško bolesnom bratu u Regensburg

Autor:

19.06.2020.

(FILES) In this file handout picture taken and released by the Vatican Press office on April 15, 2012 shows Pope Benedict XVI (R) praying with his brother, Mons. Georg Ratzinger in the morning of April 14, 2012. - Former pope Benedict XVI travelled from the Vatican to Germany on June 18, 2020 to visit his ailing brother, the German Bishops' Conference said, a rare foreign outing that comes after coronavirus lockdowns are relaxed in several countries. (Photo by - / OSSERVATORE ROMANO / AFP)
OSSERVATORE ROMANO / AFP

Papa u miru Benedikt XVI. i njegov brat mons. Georg Ratzinger

Umirovljeni papa Benedikt XVI (Joseph Ratzinger, 93) u petak ujutro je nenajavljeno napustio vatikanski samostan Mater Ecclesiae i avionom otputovao u München i odatle u Regensburg, da bi bio uz svoga brata mons. Georga Ratzingera (96).

Ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice Matteo Bruni obznanio je da je mons. Ratzinger teško obolio, te da će njegov mlađi brat, eks-papa, ostati uza nj „koliko bude potrebno“.

Zajedno s bivšim papom u Regensburg su otputovali i Benediktov osobni tajnik mons. Georg Gänswein, suspendiran s dužnosti prefekta Papinskog doma, jedan liječnik, jedna od redovnica iz reda Memores Domini koje se staraju za Benediktovo kućanstvo u samostanu, te zamjenik zapovjednika Žandarmerije Države Vatikanskoga Grada.

Sve donedavno se znalo da je mons. Georg Ratzinger u izvrsnome fizičkom stanju za svoju dob. Bilo je uobičajeno da on pohodi svoga mlađeg brata, koga više noge ne služe. Za njega je Benedikt imao uvijek pripremljenu sobu, i dok je bio u Apostolskoj palači, a i sada u samostanu. Pretpostavljali smo da će se mons. Ratzinger tu i doseliti, ali on je ipak preferirao ostati u domovini, u ambijentu za koji je vezan.

Braća Ratzingeri su zaređeni za svećeniki isti dan, na svetkovinu svv. Petra i Pavla, dakle 29 lipnja 1951, u stolnoj crkvi u Friesingu u Bavarskoj. Krenuli su različitim putovima. Georg se opredijelio za glazbu, kojoj je posvetio svoj svećenički život, a Joseph, iako i sam glazbeno nadaren, teologiji, pa je bio sveučilišni profesor, perit II vatikanskog koncila, kardinal nadbiskup Münchena i Freisinga, dugogodišnji prefekt Kongrefacije za nauk vjere, te napokon prvi papa nakon pola milenija koji se odrekao dužnosti.

Kad je 2008 Castel Gandolfo mons. Georga Ratzingera proglasio počasnim građaninom, Benedikt XVVI je rekao: „Od samoga mog rođenja moj brat je meni bio ne samo drug, nego i pouzdan putovođa. Uvijek mi je bio orijentacijska točka zahvaljujući jasnoći i odlučnosti njegovih odluka.“

Tagovi/Tags: