Benedikt XVI se vratio u Vatikan 'iscrpljen ali zadovoljan'

Autor:

22.06.2020.

CORRECTION - (L-R) Bavaria's State Premier Markus Soeder, an unidentified man, former pope Benedict XVI, Regensburg's bishop Rudolf Voderholzer and Benedict XVI's private secretary Georg Gaenswein pose for a picture at the airport in Munich, southern Germany, before the former pope's departure on June 22, 2020. - Former pope Benedict XVI returns to the Vatican from Germany, where he was visiting his sick brother. (Photo by Sven Hoppe / POOL / AFP) / The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Sven Hoppe has been modified in AFP systems in the following manner: [corrects name (Voderholzer instead of Vorderholzer) and order]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.
Sven Hoppe / AFP

Papa u miru Benedikt XVI. na povratku iz Muenchena u Vatikan

Umirovljeni papa Benedikt XVI (93) vratio se u ponedjeljak popodne iz Regensburga u Vatikanski Grad, nakon posjeta svome teško oboljelome starijem bratu Georgu (96), svećeniku i glazbeniku.

Nije, dakle, demantirana senzacionalna najava njemačkog tabloida Bilda da bi Benedikt mogao ostati u Njemačkoj i ne vratiti se u Vatikan. Mogao bi, mogao je, ali nije. I to je razlog zašto je vijest samo ono što se dogodilo, a ne ono što bi se moglo dogoditi, jer je kondicional prostrano predvorje za fake news.

Za svog boravka u Regensburgu Benedikt je više puta pohodio brata u bolnici, ali je našao vremena i snage za sentimentalno putovanje: otišao je na groblje Ziegetsdorf pomoliti se Bogu na grobu roditeljâ, a posjetio je i kuću u kojoj je stanovao dok je bio profesor na Sveučilištu u Regensburgu (usput: zajedno s Hansom Küngom) i koja je sada regensburško sjedište Instituta Benedikt XVI. Imao je i više rtazgovora, među ostalim i s apostolskim nuncijem u Njemačkoj mons. Nikolom Eterovićem, koji je u Benediktovu pontifikatu bio glavni tajnik Biskupske sinode (jedini dosad koji nije promaknut u kardinala). Umirovljeni papa je razgovarao i s ministrom-predsjednikom Slobodne Države Bavarske Markusom Söderom, koji je Benedikta pozdravio na aerodromu u Münchenu.

Benedikt XVI nije odlazio u inozemstvo otkako se 2013 odrekao papinske dužnosti. U Vatikanu kažu da je „iscrpljen ali zadovoljan“ što je posjetio brata.

Tagovi/Tags: