NEZGODA U ARENI

Berlusconi se vratio iz Zagreba - ozlijeđen!

 Goran Mehkek / CROPIX

Silvio Berlusconi (83), talijanski tajkun, vlasnik medijskog holdinga Finivest i bivši premijer, prenesen je sinoć privatnim Finivestovim avionom u Milano iz Zagreba gdje se ozlijedio pavši. Odmah je otpremljen u privatnu milansku kliniku Madonnina (Gospica), gdje je opovrgnuta prva pretpostavka da je slomio bedrenu kost u kuku. Berlusconi je sačekao izbor Antonija Tajanija za potpredsjednika Evropske pučke stranke (PPE), pa se zatim prepustio užitku selfija i u toj gužvi je izgubio ravnotežu i pljusnuo na tlo. Zaradio je ipak samo oveću (i veoma bolnu) kontuziju.

U Zagrebu je Berlusconi sudjelovao na kongresu Evropske pučke stranke, gdje je održao zapažen govor, upozoravajući na opasnost od bauka komunizma, koji se iz Kine širi po Evropi. Na tom izbornom skupu PPE sudjelovao je kao vođa njezine članice koju je sam osnovao i kojoj je kao naziv nadjenuo navijački poklič „Forza Italia“ (Naprijed, Italijo!). Na čelu te stranke Berlusconi je u četiri navrata bio predsjednik Ministarskog vijeća, zadržavši se na tom položaju ukupno 3340 dana, premašivši za 598 dana dotadašnjega poratnog rekordera Alcidea Degasperija (jedini još dugotrajniji premijer u povijesti ujedinjene Italije bio je Benito Mussolini).

Berlusconi je bio i jedini talijanski stranački lider za koga je sudski utvrđeno da je kupovao senatore tadašnje vladine većine (tako je srušio vladu Romana Prodija 2008), ali ga je od zatvora spasila zastara, kao i u nekoliko drugih slučajeva.

Poslovično prpošan, poznat po „elegantnim večerama“ s radodajnim aspiratoricama na angažman na njegovim televizijskim mrežama zvanima „bunga bunga“, izbačen je iz Senata kada je sudski osuđen što je jedna od tih prostitutki bila maloljetna dok je s njom imao odnose (izvukao ju je iz pritvora poslije krađe tvrdeći da je unuka egipatskog predsjednika Mubaraka). Poslije izdržane kazne (nije gulio krumpire nego je vodio u šetnju vršnjake) izabran je za zastupnika u Evropskom parlamentu i nada se položaju predsjednika Republike (na kojemu ne bi bio prvi od pitoresknih nogometnih navijača).

Zagreb je bio koban za još jednoga bivšega talijanskog premijera (i bivšeg predsjednika Talijanske Republike): Francesco Cossiga, prvi državni poglavar koji je posjetio Hrvatsku nakon priznanja neovisnosti, pri jednom od kasnijih posjeta se sapleo na pragu Prvostolne crkve Uznesenja Marijina na Kaptolu, zaista slomio nogu u kuku, pa nedugo zatim umro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:45