Bijes u Ljubljani: Neka sada ministar Cerar sam plati troškove sudskog postupka

Slovenska se vlada uporno brani da mišljenje nezavisnog odvjetnika ne obvezuje Sud EU, ali opozicija je krenula u frontalni napad.
Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem
 Boris Kovacev / CROPIX

U srijedu ujutro nezavisni odvjetnik Priit Pikamäe Sudu EU predložio je da se proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi koju je podnijela Slovenija protiv Hrvatske. Ljubljana je, nakon što je Hrvatska istupila iz arbitražnog postupka, prvo tražila zadovoljštinu od Europske komisije koja se odlučila ne miješati u taj slučaj.

A zatim je vlada koju je vodio Miro Cerar, sada ministar vanjskih poslova, odlučila Hrvatsku tužiti Sudu EU tvrdeći kako neprovođenjem arbitražne presude krši europsko pravo. Hrvatska je cijelo vrijeme tvrdila kako granični spor nije pitanje europskog, nego međunarodnog prava. I to je u mišljenju potvrdio nezavisni odvjetnik: "on smatra da razgraničenje državnih područja ne spada u područje nadležnosti Unije i, u skladu s tim, Suda"

Maja Menard, slovenska agentica pred Sudom EU, izjavila je da je “nezavisni odvjetnik išao mimo slovenskog zahtjeva”. A slovensko Ministarstvo vanjskih poslova je za agenciju sta samo potvrdilo da Sud nije obvezan mišljenjem nezavisnog odvjetnika.

Miro Cerar, slovenski ministar vanjskih poslova, izjavio je kako je "Mišljenje nezavisnog odvjetnika slabo argumentirano, kako misle naši odvjetnici. Luksemburški sud do sada je presudio samo u pet takvih slučajeva u kojima je jedna članica EU tužila drugu. U tri slučaja slijedilo je mišljenje nezavisnog odvjenika, ali u dva slučaja nije, tako da je i postupak s ovog stajališta prilično neizvjestan".

No, Janja Hojnik, stručnjankinja za pravo EU s Pravnog fakulteta u Mariboru smatra da je "Ovakva odluka neočekivana za Sloveniju. Pitanje je pravno zahtjevo jer je primjer jedinstven.Vjerujem da će Sud razmotriti sve prijedloge, posebice dio u kojem piše kao da granice između Slovenije i Hrvatske na neki način nema. Sud često slijedi odluke nezavisnih odvjetnika, ali ne uvijek".

Slovenski državni vrh poručio je u srijedu Hrvatskoj da ne pristaje na bilateralno rješavanje graničnog prijepora, nego da ustraje na provedbi arbitražne presude koju Hrvatska osporava, unatoč mišljenju nezavisnog odvjetnika suda EU-a da taj sud nije nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske.

"Arbitražni sud je utvrdio granicu između Slovenije i Hrvatske, to ne može promijeniti niti današnje mišljenje nezavisnog odvjetnika suda", kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom, nakon tradicionalnog sastanka državnog vrha koncem godine, kad raspravljaju o aktualnim političkim pitanjima.
Slovenija će i dalje inzistirati na obostranoj primjeni arbitraže i na formiranju mješovite međudržavne komisije za demarkaciju, odnosno primjenu arbitražnog rješenja u praksi, što je Hrvatskoj već više puta službeno nudila, ali nije dobila odgovor, kazao je slovenski predsjednik.
Prema njegovim riječima, slovenska bi politika u tom stajalištu morala biti jedinstvena i odbijati pokušaje Hrvatske da se nametnu bilateralni pregovori o graničnom sporu koji je, po njegovoj ocjeni, odlukom arbitara zapravo već riješen.
"Slovenija u implementaciji arbitražne presude mora biti nepokolebiva, bilateralni pregovori ili povratak na "nultu točku ne dolaze u obzir", istaknuo je Pahor, dodavši da će Slovenija aktivno i dalje nastojati svoje stajalište realizirati i odbijati "spinove" druge strane na koje, po njegvim riječima, "ne treba nasjedati".
Premijer Marjan Šarec kazao je pak da Slovenija s Hrvatskom "želi razgovor o implementaciji arbitražne presude, pa sada čeka na odgovor". "Strpljivo čekamo da i u Zagrebu prepoznaju taj naš napor", kazao je Šarec. Hina

Opozicija je pak krenula u otvoren napad na vladu. Zmago Jelinčič Plemeniti podsjeća da je njegova stranka SNS tvrdila da taj Sud nije nadležan.

A iz najjače opozicijske stranke SDS, koju vodi Janez Janša, upozoravaju na troškove sudskog procesa u iznosu od 7 milijuna eura. Janša poziva ministra vanjskih poslova Miru Cerara da to plati iz svog džepa.

Valter Flego, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, izjavio je za Euractiv.hr: "Podržavam i pozdravljam odluku nezavisnog odvjetnika koji je utvrdio da Sud EU-a nije nadležan za rješavanje graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije. Samim time i kazne koje dobivaju naši ribari apsurdne su i tome trebamo hitno stati na kraj. Zato pozivam vlade dviju država – Hrvatske i Slovenije – da sjednu za stol, da se dogovore i da završimo ovu višegodišnju problematiku graničnog spora na dobrobit svih gospodarstvenika, obrtnika, ribara, poljoprivrednika, svih građana, svih nas koji živimo uz granicu".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je ponovila svoju tezu da je arbitraža mrtva.

Ugledni slovenski dnevnik Delo u svom tekstu se refereira na Jutarnji list.

Hrvaški Jutarnji list je poročilo pravobranilca označil kot uradec za Ljubljano. Kot navaja Jutarnji list, gre za prelomni trenutek v slovenski ofenzivi proti Hrvaški, saj da po mnenju pravobranilca sodišče EU ni pristojno za slovensko tožbo proti Hrvaški. »Pomembno sporočilo – meja med Hrvaško in Slovenijo ni določena«, še poudarja Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:18