Boris Johnson korak bliže premijerskoj fotelji

Kao što su ankete i predviđale, bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson dobio je najviši glasova zastupnika Konzervativne stranke u Donjem domu britanskog parlamenta.
Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, jedan od najpoznatijih tvrdolinijaša iz redova konzervativaca, najizgledniji je nasljednik Therese May
 Hannah McKay / REUTERS

Najpoznatiji tvrdolinijaš među torijevcima dobio je podršku 114 od 313 zastupnika, a iz utrke su u ovom krugu ispali Andrea Leadsom, Mark Harper i Esther McVey.

Na drugom mjestu nalazi se aktualni ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt s 43 glasa, ministar okoliša Michael Gove s 37 i bivši ministar za Brexit Dominic Raab s 27 glasa.

Idući izborni krugove održat će se 18., 19. i 20. lipnja, sve dok u trci ne ostanu samo dva kandidata o čijoj će sudbini onda odlučivati svi članovi Konzervativne stranke, njih preko 160.000.

Kladionice su i prije glasanja u prvom krugu Johnsonu davale čak 70 posto šanse da nasljedi premijerku May na čelu vlade Ujedinjene Kraljevine.

Boris Johnson se u ranoj fazi kampanje za referendum o Brexitu profilirao kao tvrdolinijaš, a prošloga je tjedna najavio da će 'Ujedinjena Kraljevina iz Unije izaći najkasnije 31. listopada, milom ili silom', čime je aludirao da ne zazire od napuštanja EU bez sporazuma. Još uvijek se ne može sa sigurnošću predvidjeti epilog Brexita, ali je sve izglednije da će Britanci Europu napustiti na vlastitu inicijativu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:07