Brexit bez dogovora prouzročit će u Britaniji nestašicu pojedinih prehrambenih proizvoda

Autor:

07.08.2019.

A woman shops in a supermarket in London, Britain April 11, 2017. British retail sales shrank at the fastest rate in nearly seven years during the past three months, despite a pickup in February, adding to signs that a major driver of Britain's economy is faltering after last year's Brexit vote. REUTERS/Neil Hall - LR1ED4B14UBAN
Neil Hall / REUTERS

Iz prehrambene industrije upozoravaju da bi moglo doći ozbiljnih poremećaja u dostavi hrane u slučaju Brexita bez sporazuma. Ilustracija: britanska trgovina s hranom

Ujedinjena Kraljevina suočit će se s nestašicom određenih prehrambenih proizvoda ako izađe iz Europske unije bez dogovora, upozorili su u srijedu iz udruženja britanske prehrambene industrije, predviđajući 'ozbiljne poremećaje' koji bi mogli potrajati mjesecima.

- Svima nama u prehrambenom sektoru apsolutno je jasno da je izlazak bez dogovora za nas katastrofalan ishod ali nikada nismo rekli da će zemlja gladovati - naglasio je u razgovoru za BBC direktor za koorporativne poslove u Federaciji proizvođača hrane i pića Tim Rycroft.

- S vremena na vrijeme doći će do nestašice određenih prehrambenih proizvoda koja će u određenoj mjeri biti nasumična, a ovisit će o tome koji će kamioni uspjeti prijeći (granicu) - pojašnjava Rycroft.

Ujedinjena Kraljevina trebala bi izaći iz EU-a 31. listopada a trenutno se čini da su male šanse za sporazum koji bi osigurao slobodan protok robe nakon tog datuma.

Datum izlaska nije mogao biti gori, s obzirom na vrhunac božićne predsezone i puna skladišta, dodaje čelnik udruženja.

- Mislimo da će doći do ozbiljnih poremećaja koji će trajati tjednima ili mjesecima. Pritom je svježa hrana tek vrh ledenog brijega - očekujemo nestašice čitavog niza proizvoda - istaknuo je.

Laburist Christopher Haskins, bivši predsjednik proizvođača hrane Northern Foodsa, upozorio je da bi se Britanija mogla naći u 'situaciji nalik na ratno stanje, uz određeni stupanj racioniranja hrane'.

Novi britanski premijer Boris Johnson obećao je da će zemlju izvesti iz EU-a s dogovorom ili bez njega, što bi značilo da će se trgovina između dvije strane bazirati na propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je ponovno pozvao čelnike EU-a da ipak pristanu ponovo otvoriti pregovore o uvjetima brexita, tvrdeći da nedavni izbori za Europski parlament zahtijevaju promjenu pristupa.

Iz EU-a su poručili da su spremni za teške pregovore, ističući da neće nasjesti na pokušaje novog britanskog premijera da 'igra na kartu straha od Brexita bez dogovora'.