Brexit će britansko gospodarstvo 'osiromašiti' za čak 115 milijardi eura

Autor:

  • Benjamin Fox/ EURACTIV.com

28.11.2018.

A still image from video footage shows Britain's Prime Minister Theresa May speaking about Brexit, in the House of Commons, in central London, Britain November 15, 2018. Parbul TV/Handout via Reuters TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Parbul TV/Handout via Reuters TV / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Ako se dogodi nemoguće i Donji dom usvoji jedva dogovoreni Sporazum o Brexitu, gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva bi moglo zabilježiti nagli pad za 1,9 ili čak 5,5 posto, zaključak je to najnovije ekonomske analize. 

Isto istraživanje predviđa da bi britanska ekonomija nastavila stabilno rasti da do Brexita u konačnici ne dođe.

Rezultati istraživanja uglednih sveučilišta poput London School of Economicsa i King's Collegea upozoravaju da bi troškovi britanskih javnih financija uskoro porasti za čak 1,8 posto BDP-a.

Prema Sporazumu o Brexitu, koji je nakon dugotrajnih 18 mjeseci pregovora ovoga vikenda konačno ratificiran, Ujedinjeno Kraljevstvo s izuzetkom Sjeverne Irske u ožujku će napustiti zajedničko tržište Europske unije, ali će tijekom tranzicijskog razdoblja ostati u carinskoj zoni kako bi se Londonu i Bruxellesu dalo dovoljno vremena da dogovore svoje nove političke i gospodarske odnose.

Izvješće navodi da će najveći udarac gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita prouzročiti osjetno niža stopa migracije i troškovi trgovine s državama članicama. Također, Sporazum o Brexitu prouzročit će ekonomski udarac od 1,7 posto u Irskoj tj. 0,7 posto u EU27.

Međutim, istraživanje upozorava da bi u protivnom tvrdi Brexit doveo do 'ekonomske štete' od 3,5 do 8,7 posto BDP-a. Prijetnja scenarija izlaska 'bez sporazuma' jedan je od ključnih 'aseva u rukavu' Therese May u njenom pokušaju da osigura podršku većine zastupnika britanskog Donjeg doma parlamenta.

- Stabilnost BDP-a nije jedina koju trebamo uzeti u obzir pri donošenju odluke o tipu Brexita kojeg želimo - rekli su studije Anan Menon i Jonathan Portes, naglasivši da je ključno da zastupnici Donjeg doma sami donesu svoju odluku temeljenu na svim potrebnim informacijama.

- Kaos koji trenutno vlada britanskom političkom scenom nastao je kao rezultat nespremnosti zagovaratelja tvrdog Brexita da razmisle o stvarnoj cijeni izlaska iz Europske unije – zaključili su.

Britanska vlada i središnja banka, spremni su već u srijedu objaviti službene procjene utjecaja Sporazuma o Brexitu na ekonomsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva, potvrdio je glasnogovornik Therese May.

Analiza Nacionalnog instituta ekonomskih i društvenih istraživanja objavljena u ponedjeljak procijenila je da će Sporazum o Brexitu 'osiromašiti' Ujedinjeno Kraljevstvo za čak 115 milijardi eura. 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version