Brexit će britansko gospodarstvo 'osiromašiti' za čak 115 milijardi eura

Ako se dogodi nemoguće i Donji dom usvoji jedva dogovoreni Sporazum o Brexitu, gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva bi moglo zabilježiti nagli pad za 1,9 ili čak 5,5 posto, zaključak je to najnovije ekonomske analize. 
Britanska premijerka Theresa May
 Parbul TV/Handout via Reuters TV / REUTERS

Isto istraživanje predviđa da bi britanska ekonomija nastavila stabilno rasti da do Brexita u konačnici ne dođe.

Rezultati istraživanja uglednih sveučilišta poput London School of Economicsa i King's Collegea upozoravaju da bi troškovi britanskih javnih financija uskoro porasti za čak 1,8 posto BDP-a.

Prema Sporazumu o Brexitu, koji je nakon dugotrajnih 18 mjeseci pregovora ovoga vikenda konačno ratificiran, Ujedinjeno Kraljevstvo s izuzetkom Sjeverne Irske u ožujku će napustiti zajedničko tržište Europske unije, ali će tijekom tranzicijskog razdoblja ostati u carinskoj zoni kako bi se Londonu i Bruxellesu dalo dovoljno vremena da dogovore svoje nove političke i gospodarske odnose.

Izvješće navodi da će najveći udarac gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita prouzročiti osjetno niža stopa migracije i troškovi trgovine s državama članicama. Također, Sporazum o Brexitu prouzročit će ekonomski udarac od 1,7 posto u Irskoj tj. 0,7 posto u EU27.

Međutim, istraživanje upozorava da bi u protivnom tvrdi Brexit doveo do 'ekonomske štete' od 3,5 do 8,7 posto BDP-a. Prijetnja scenarija izlaska 'bez sporazuma' jedan je od ključnih 'aseva u rukavu' Therese May u njenom pokušaju da osigura podršku većine zastupnika britanskog Donjeg doma parlamenta.

- Stabilnost BDP-a nije jedina koju trebamo uzeti u obzir pri donošenju odluke o tipu Brexita kojeg želimo - rekli su studije Anan Menon i Jonathan Portes, naglasivši da je ključno da zastupnici Donjeg doma sami donesu svoju odluku temeljenu na svim potrebnim informacijama.

- Kaos koji trenutno vlada britanskom političkom scenom nastao je kao rezultat nespremnosti zagovaratelja tvrdog Brexita da razmisle o stvarnoj cijeni izlaska iz Europske unije – zaključili su.

Britanska vlada i središnja banka, spremni su već u srijedu objaviti službene procjene utjecaja Sporazuma o Brexitu na ekonomsku stabilnost Ujedinjenog Kraljevstva, potvrdio je glasnogovornik Therese May.

Analiza Nacionalnog instituta ekonomskih i društvenih istraživanja objavljena u ponedjeljak procijenila je da će Sporazum o Brexitu 'osiromašiti' Ujedinjeno Kraljevstvo za čak 115 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48