Brexit i kontekst: o Europi i sutrašnjem svijetu

Od "Rule Britannia“ preko "Cool Britannia“ do današnje "Null Britannia“ – sažeta simbolika višestoljetnog traganja jedne zemlje za nacionalnim identitetom u svijetu koji je mijenjao geopolitički kontekst brže nego li se mijenjao ponekad samodopadni svjetonazor Otoka koji je, kako to sada potvrđuje i najnovija parlamentarna kakofonija i samo-inducirana politička kalvarija, na putu da pokaže kako je sposoban u dva stoljeća izgubiti dva Kontinenta.
Prosvjednici koji zagovaraju Brexit i oni koji su za ostanak u EU u srijedu navečer pred britanskim parlamentom
 Dylan Martinez / REUTERS

Ili, drugim riječima, Brexit kao sažeta simbolika prevladavajućeg stanja političkog duha svijeta u kojemu, usred presudnih povijesnih izazova i prijetećeg sloma svih znanih načela i institucija demokratskog sustava utemeljenog na pravilima i prihvaćenim vrijednostima, sudbine zemalja i naroda padaju u ruke manipulatora, neznalica, šarlatana, kratkovidnih birokrata, lažnih propovjednika i inih samozvanaca, vođenih isključivo svojim osobnim ili stranačkim interesima.

Ili, dodatno, Brexit kao dio šire slike: ugrožene Europe.

Jer, osim na stranačkim manipulacijama, Brexit počiva i na posve krivim procjenama geopolitičkog i povijesno-političkog konteksta u kojem danas živi Europa, naime Europska unija.

Najveći mirovni projekt u povijesti čovječanstva, nikad ugroženiji. Brexit je, stoga, samo dio šire slike. Slike Europe stiješnjene između pokušaja iznude povratka na politiku konfrontacije i primjene sile – čega se Europa odrekla upravo da bi postala Europom! – i, s druge strane, nepredvidivim i hirovitim američkim izolacionizmom koji uzdrmava same temelje trans-atlantizma, kao ključnog stupa demokratske sigurnosti zapadnog svijeta.

S urušenim međunarodnim sustavom sigurnosti i stabilnosti, izazove i opasnosti po Europu povećavaju i ostale karakteristike sadašnjeg stanja međunarodnih odnosa i "stanja svijeta“ u širem smislu: osnažena i već gotovo prihvaćena paradigma konfrontacije (u kojoj cijele države i regije postaju gotovo bespomoćnim žrtvama svojevrsne i nepredvidive geopolitike ruleta), rastuća militarizacija (koja postupno ruši sve više institucija i sporazuma koji su jamčili izbjegavanje nuklearnog Armagedona), postupni slom multilateralizma (koji gotovo da podsjeća na reprizu Tridesetih prošlog stoljeća, na obnovu paradigme revanšizma, na slom Lige naroda na… na strašnu povijest neuspjeha: 1918 – 1939 - 2019 ?) i, last but not least, sve to na pozadini zastrašujuće duhovne fragmentacije svijeta, kolapsa socijalne kohezije, širenja svakovrsnih oblika socijalne patologije (u Engleskoj je u posljednjih godinu dana bezrazložno na smrt izbodeno gotovo 40 tinejdžera!), izostanka "proizvodnje“ ikakvih novih vrijednosti, širenja društvene apatije…

Brexit i kontekst, dakle. Brexit i potpuni izostanak sposobnosti da se prepozna povijesno-politički i geostrategijski krajolik.

O najdubljem sloju tog konteksta jedva da više treba govoriti. Otkako je zahuktali globalizacijski kapitalizam maksimalno smanjio postotak "dobitnika“, ostavljajući u svojem maršu milijarde gospodarskih i socijalnih "loosera“, novog roblja novog vrlog svijeta, nove ludiste, objekte nemilosrdne materijalne ideologije… njihov se otpor i bijes predaje u ruke populista, lažnih propovjednika i ekstremnih "spasitelja“ što je, kako povijest poučava, najkraći put u autoritarnost ili čak diktature.

I u toj široj slici oko Brexita, s huliganima i harlekinima kao glavnim igračima današnjeg svijeta, Europa stoji pred četiri ključna pitanja: hoće li uspjeti Macronov pokušaj izazivanja europske renesanse, hoće li europske institucije uspjeti iznjedriti vlastito strategijsko resetiranje u godini izbora, kako će završiti njemačka post-Merkel debata o budućem usmjerenju Njemačke i smatra li Putin da je, bar kad je o ruskoj europskoj politici riječ, s Krimom i ostalim nogama u vratima u doslovce svim državama na razdjelnici Europe i Unije, uključujući i Zapadni Balkan, dostigao točku s koje se mogu iznuditi novi pregovore o novom europskom sustavu sigurnosti i suradnje… ili će se sadašnji trend nastaviti? Uostalom, iz Putinove vizure, Europa je slaba, izjedena iznutra, gotovo već podijeljena na unutarnje blokove, s podijeljenim nacijama i, povrh svega, s druge strane, izložena podrivačkim ugrozama s one strane Atlantika.

Najveći mirovni projekt u povijesti čovječanstva, nikad ugroženiji.

Ali, s obzirom na karakteristike, ciljeve, vrijednosti na kojima se temelji i ukupnu političku narav tog projekta, više to uopće i nije borba za očuvanje Europe, već bitka za budućnost svijeta. Jer, o tome kakav će biti ishod borbe Europe da očuva i osnaži vlastite temelje i temeljna načela ovisit će i budući ukupni karakter i priroda međunarodnih odnosa. Svijet mira, tolerancije, uzajamnosti, solidarnosti, pravila, pristojnosti ili…?

Naravno, malo o tomu znaju oni koji zbog svojeg neznanja, manipulacija, šarlatanstva, nesposobnosti da se prepozna širi povijesno-politički kontekst ili zbog svojih osobnih i stranačkih interesa ugrožavaju cijele zemlje ili narode.

Brexit i širi kontekst, dakle. Ne vjerujem da treba s engleskog prevoditi na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:01