Britanski i europski dužnosnici raspravljaju o odgodi Brexita

Autor:

08.01.2019.

British Prime Minister Theresa May arrives at a European Union leaders summit in Brussels, Belgium December 13, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Britanski i europski zastupnici raspravljaju o mogućnosti produžetka službenog roka za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, strahujući da Sporazum o Brexitu neće biti potvrđen do 29. ožujka, piše Daily Telegraph.

Britanske novine se pozivaju na tri neimenovana izvora iz EU koji tvrde da britanski dužnosnici 'ispituju teren' oko ideje odgađanja primjene Članka 50. Ugovora, kojim bi London trebao napustiti Uniju. Glasnogovornica Therese May odbacila je taj izvještaj.

- Premijerka je uvijek govorila da Europsku uniju napuštamo 29. ožujka 2019. godine i da neće biti odgode primjene Članka 50 - kazala je.

Budućnost Brexita i dalje je vrlo neizvjesna. Britanski zastupnici trebali bi idućeg tjedna glasati o sporazumu kojeg je May u studenom postigla s Bruxellesom. Predstavnici poslovnog svijeta i investitori strahuju da bi napuštanje EU bez postignutog dogovora moglo ugroziti trgovinu, pogoditi financijska tržišta i naštetiti opskrbnim lancima pete ekonomije svijeta. Konačni oblik Brexita utjecat će na 2,8 bilijuna dolara vrijedno britansko gospodarstvo, na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i sudbinu Londona kao jedne od dviju najvećih financijskih prijestolnica na svijetu.

Na referendumu u lipnju 2016. godine, izlazak iz EU-a podržalo je oko 52 posto glasača, odnosno oko 17,4 milijuna stanovnika, dok je njih 48 posto, odnosno 16,1 milijuna stanovnika, bilo za ostanak u Uniji. Za izlazak su glasovale Engleska (53,4 posto) i Wales (52,5 posto), dok su se tomu usprotivile Sjeverna Irska (55,8 posto) i Škotska (62 posto). May je službeno aktivirala članak 50. Lisabonskog ugovora 29. ožujka 2017. godine, pokrenuvši time dvogodišnji period za pregovore o izlasku.

Europski sud pravde, najviši sud EU-a, prošlog je mjeseca donio presudu da Ujedinjeno Kraljevstvo može unilateralno povući tu odluku, potaknuvši time nade onih koji su za ostanak da bi se Brexit mogao zaustaviti novim referendumom.