Britanski ministar za Brexit podnio ostavku

Dominic Raab, ministar za Brexit danas je podnio ostavku, nakon što je prije njega to učinio i Shailsh Vara, britanski ministar za Sjevernu Irsku. Njihove su ostavke dokaz izazova s kojim će biti suočena premijerka Theresa May u pokušaju da dobije potporu parlamenta za svoj nacrt sporazuma o Brexitu.
Britanski ministar za Brexit Dominic Raab
 Peter Nicholls / REUTERS

- Sa žaljenjem moram reći da, nakon jučerašnjeg sastanka vlade o sporazumu o Brexitu, moram podnijeti ostavku - napisao je Raab na Twitteru.

On je rekao da premijerkin plan ugrožava integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

Prije njega, kao prvi član vlade, ostavku je podnio Vara koji je kritizirao sporazum o Brexitu u svom pismu o ostavci, napisavši da to ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo 'na pola puta i bez vremenske odrednice kada ćemo konačno biti suverena nacija'.

Vara je rekao da ne može poduprijeti nacrt sporazuma.

- Mi smo ponosna nacija, stoga smatram da je tužan dan kada smo prisiljeni poštovani pravila nametnuta od strane država kojima britanski interes nije apsolutni prioritet. Možemo i moramo bolje od ovoga - istaknuo je.

May u srijedu dobila potporu ministara za nacrt sporazuma o Brexitu, a u četvrtak će pokušati uvjeriti parlament da ga prihvati.

Zastupnik sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), koja je koalicijski partner u vladi Therese May, naglasio je da će njegova stranka 'sigurno' glasovati protiv premijerkina sporazuma o Brexitu.

Na upit hoće li DUP glasovati protiv nacrta sporazuma, Jim Shannon je u razgovoru za BBC Radio Ulster rekao da 'sigurno hoće'.

- Osjećamo se izdano - kazao je.

Vodstvo DUP-a nije komentiralo svoje planove za glasovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:50