Britanski poduzetnici će 2019. godinu dočekati strepeći nad sudbinom gospodarstva

Autor:

  • via Reuters

27.12.2018.

An anti-Brexit demonstrator wears a Union flag decorated with the stars of the EU flag opposite the Houses of Parliament in London, Britain, December 12, 2018. REUTERS/Eddie Keogh
Eddie Keogh / REUTERS

Prosvjednik ispred britanskog parlamenta

Zbog sve veće vjerojatnosti da će Ujedinjeno Kraljevstvo Europsku uniju u ožujku napustiti bez dogovora, britanski su poduzetnici izgubili vjeru u vlastito gospodarstvo.

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo Institut Direktora (IoD), vjera u britansku ekonomiju pala je na rekordno nisku razinu, najnižu u proteklih 18 mjeseci.

U istraživanje su bili uključeni predstavnici poslovnog svijeta, a oni su gotovo jednoglasno zaključili da povjerenje u britansku ekonomiju ravnomjerno pada od travnja 2018. godine te da je u prosincu dosegnuta najniža razina. Premijerka Theresa May još uvijek se treba obračunati s brojnim kritičarima iz redova opozicije, ali i iz redova vlastite Konzervativne stranke. Scenarij u kojem London napušta Europsku uniju bez povoljnog sporazuma je sve izgledniji, a takav bi ishod nedvojbeno oštetio britansko gospodarstvo i poduzetničku klimu te države.

Tej Parikh, viši ekonomski analitičar IoD-a, rekao je da ne sumnja kako će Brexit imati nesagledive ekonomske posljedice.

- Naši će poduzetnici Novu godinu dočekati strepeći nad sudbinom gospodarstva naše države – rekao je.

Investicije u britanski poslovni sektor padaju već treći uzastopni kvartal, dok ekonomski indikatori predviđaju nagli pad gospodarskog razvoja Ujedinjenog Kraljevstva u 2019. godine.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version