Brexit

Bruxelles spreman razmotriti nove ustupke Londonu

Europska unija je 'spremna razmotriti mogućnost pronalaska novih ustupaka' Ujedinjenom Kraljevstvu po pitanju Sporazuma o Brexitu kako bi povećala šanse da isti bude usvojen u Donjem domu britanskog parlamenta.
Prosvjednik ispred britanskog parlamenta
 Eddie Keogh / REUTERS

Nacrt dokumenta kojeg se Bruxelles priprema predložiti Theresi May, prema izjavama visokih europskih diplomata i novinara Reutersa koji ga je danas vidio, sastoji se od šest ključnih točaka koje bi britanskoj premijerki trebali pomoći da uvjeri zastupnike Donjega doma da ratificiraju Sporazum o Brexitu. Valja naglasiti da ti ustupci ne bi bili u pravnoj koliziji s postojećim tekstom Sporazuma o Brexitu, niti bi mijenjali prirodu postignutog dogovora.

Najspornija točka postojećeg sporazuma je priroda granice Sjeverne Irske, tzv. 'irski backstop' zato što su koalicijski partneri Therese May upravo zbog tog dogovora okrenuli leđa njezinoj vladi.

Nekolicina europskih diplomata navodi da bi najveća promjena mogla biti prijedlog da se 'backstop' obustavi nakon tri godine.

Preostalih 27 članica Europske unije još uvijek nisu postigle dogovor o tome kakvi će ustupci u konačnici biti napravljeni, ali još uvijek nije sigurno niti da će sve države Unije biti spremne na njih. Očekuje se da će se tome najviše protiviti irska delegacija, ali i one članice EU koje se zalažu za što oštrije uvjete Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:41