Čelnici europskih populista napali 'bruxelleski bunker' i najavili suradnju na izborima za Europski parlament

Autor:

09.10.2018.

French far right leader Marine Le Pen and Italy's far right leader and Interior Minister Matteo Salvini shake hands before holding a news conference in Rome, Italy October 8, 2018. REUTERS/Max Rossi
Max Rossi / REUTERS

Matteo Salvini, Marine Le Pen

Suverenisti i čelnici krajnje desnice Italije i Francuske, Matteo Salvini i Marine Le Pen, u ponedjeljak su uputili kritiku 'bruxelleskom bunkeru' tijekom proslave početka kampanje za europske izbore u svibnju.

- Izbori u svibnju bit će početak revolucije zdravog razuma - rekao je Salvini, čelnik talijanske stranke radikalne desnice La Liga koji trenutno vrši dužnost potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova.

- Borba s radom na određeno vrijeme, nezaposlenost i slični problemi bit će pravi izazov - zaključio je.

- Neprijatelji Europe su oni koji su se ukopali u 'bruxelleskom bunkeru', svi junckeri, moscoviciji i ini koji su u Europu donijeli nesigurnost i strah zato što ne žele napustiti svoje fotelje - rekao je Salvini.

Potporu mu je pružila Marine Le Pen, čelnica francuske radikalno desne stranke Nacionalno okupljenje (RN, bivša Nacionalna fronta).

- Europska unija je nastala na mnogim obećanjima, od kojih je samo mizerna količina uistinu ostvarena - istaknula je.

- Ne borimo se protiv Europe, nego protiv Europske unije koja se pretvorila u totalitarni sustav - dodala je Le Pen.

Francuskinja se zajedno sa svojim saveznikom Matteom Salvinijem te drugim europskim suverenistima nada da će osvojiti dovoljan broj glasova na idućim europskim izborima kako bi narušio ravnotežu u Europskom parlamentu.

- U svibnju će se ispisati povijest s velikim P. Bit će to rađanje Europe nacija - poručila je.

Le Pen se nedavno distancirala od Stevea Bannona, bivšeg političkog stratega američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se zadnjih mjeseci pridružio platformi europske tvrde populističke desnice, prenosi France 24.

- Bannon nije Europljanin. On je Amerikanac - rekla je Le Pen odgovarajući na pitanje o Bannonovu naumu osnutka zaklade 'Pokret' iz koje bi se širila populistička pobuna desnog krila u Europi.

- Neka bude jasno da ćemo mi i samo mi krojiti političku snagu nakon europskih izbora - zaključila je Le Pen u svome govoru.