Cerar: Sud nije bio dovoljno hrabar, ali je potvrdio da je arbitraža valjana

Slovenski ministar vanjskih poslova (u ostavci) Miro Cerar je na konferenciji za medije rekao da presuda Suda EU nije pravna pobjeda Hrvatske.
Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar
 Boris Kovacev / CROPIX

Rekao je da će svaki tjedan podsjećati Hrvatsku da mora poštovati arbitražnu presudu. Izrazio je zadovoljstvo da je Sud EU izrijekom potvrdio da je arbitražna presuda valjana i obvezujuća. Dodao je i da mu je žao što Sud nije bio dovoljno hrabar da odluči o važnom pravnom pitanju kad je riječ o pravu EU.

Cerar se poziva na sljedeću dio sudskog priopćenja: "Međutim, Sud je utvrdio da povrede prava Unije koje je istaknula Slovenija ili proizlaze iz navodne povrede od strane Hrvatske obveza iz Sporazuma o arbitraži i arbitražne odluke donesene na temelju istoga ili se temelje na pretpostavci prema kojoj je kopnena i morska granica između tih dviju država članica utvrđena tom arbitražnom odlukom."

Prva je na odluku suda reagirala slovenska agentica Maja Menard koja je upozorila da odluka odstupa od ustaljene prakse Suda. "Stajalištem Suda glede odnosa prava EU i međunarodnog prava stvara se presedan", ocijenila je za Delo. Navodi i da se tiome mogu otvoriti vrata kršenju prava EU pozivanjem na otvorena međunarodna pitanja ili sporove.

Dosta je interesantan stav Marka Vrevca iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova: "Sud EU je potvrdio da ne vidi stvarni problem. Slovenija u oduci vidi potvrdu da kad je riječ o provedbi arbitažne presude kao i provedbi prava EU u geografskom opsegu, kako je definiran presudom, sve radi ispravno".

Lider opozicije i SDS-a Janez Janša je na Twitteru ponovio svoj stav da je ovo samo potvrda da je vlada lijevog centra nepotrebno potrošila puno novca poreznih obveznika.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi u svom prvom komentaru presude da je to "hladan tuš" i razočarenje za slovensku politiku jer je ona očekivala da će se sud proglasiti nadležnim za spor.

"Sud je utvrdio kako arbitražna presuda nije bila implementirana, odnosno da granica nije bila određena", navodi list i dodaje da je to bilo i stajalište Hrvatske. S druge strane, slovenska politika, koja je Hrvatsku tužila zbog navodnih kršenja europskog prava, smatra kako je argumentacija o nenadležnosti suda za spor bila loše pravno utemeljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:34