Charles Michel najavio summit Europskoga vijeća 19. lipnja

Autor:

  • Tea Trubić Macan

27.05.2020.

EU President of Council Charles Michel (R) and European Commission President Ursula von der Leyen (L) give a joint press after a meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan at the EU headquarters in Brussels on March 9, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
AFP

Charles Michel i Ursula von der Leyen

Prema očekivanjima, nedugo nakon što je Ursula von der Leyen stavila točku na svoju prezentaciju plana gospodarskog oporavka EU i novog Višegodišnjeg financijskog okvira, predsjednik Europskog vijeća najavio je da će se 19. lipnja održati summit čelnika EU27.

Bit će to prvi fizički susret najviših predstavnika država i vlada europskih zemalja od početka pandemije u Europi, a na njemu će se još jednom pokušati postići dogovor oko novog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Podsjetimo, da proračunski prijedlog vrijedan 1,85 bilijuna eura kojeg je danas predstavila Komisija stupi na snagu potrebna je jednoglasna potpora svih država članica na razini Europskoga vijeća.

"Ovo je važan korak u pravome smjeru. Razmotrit ćemo pitanje na summitu 19. lipnja i učinit ćemo sve da postignemo sporazum prije ljetne stanke" kazao je Michel, a članice je pozvao da što pažljivije prouče prijedlog Komisije kako bi što uspješnije artikulirale svoje interese u svrhu pronalaska kompromisa.