Dobra poruka Davosu: Pazite na zelenog labuda

Autor:

21.01.2020.

A sign of the World Economic Forum (WEF) is seen with mountains as background ahead of the WEF's annual meeting in Davos, on January 20, 2020. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fabrice COFFRINI / AFP

Svjetski gospodarski forum u Davosu

Davos. Prva je asocijacija luksuz, raskoš, bogatstvo. Što impulzivno izaziva negativan stav većine “običnih” ljudi.

Ali, ove se godine vodstvo Svjetskog ekonomskog foruma, kako se zove sastanak, dobro pripremilo. Konačno, napunili su pola stoljeća. Mediji već danima ističu da su bogati konačno došli pameti i shvaćaju da svijet ide u pogrešnom smjeru. Eto, Australija gori. I zato će se svi gurati na panele u sklopu teme “Kako spasiti planet”. Prva sesija nosi naslov “Spriječiti klimatsku apokalipsu”. Jedan od govornica je Greta Thunberg, globalna ikona. “Zeleno” je sada srednja struja, zelene stranke ulaze u vlade konzervativnih zemalja, Austrije. BlackRock, najveći svjetski investicijski fond koji upravlja sa sedam bilijuna (tisuća milijardi) dolara, prije sedam je dana rekao da se okreće “održivim” ulaganjima. Zeleno. EK je pokrenula Zeleni plan koji bi trebao biti težak bilijun eura u pet godina. Danas prvi panel nosi naslov “Kineska zelena globalna agenda”.

 

Sve navedeno se dogodilo u protekla dva-tri mjeseca. Svaki ozbiljan analitičar zna da je jednako opasno zanemarivati problem kao i prepotencirati ga. Horacije je bio koncizan: est modus in rebus, sunt certi denique fines. Mjera je u stvarima, granice su neupitne. Prevedeno: ne pretjerivati. I zato u pravi čas, jučer je stiglo upozorenje iz vrlo ozbiljne institucije, Banke za međunarodna poravnanja. “Klimatske promjene predstavljaju nove izazove središnjim bankama, regulatorima i nadzornicima”. I onda: “A to uključuje i rizik ‘zelenog labuda’: potencijalno izuzetno remetilačke financijske pomake koji bi mogli pokrenuti sljedeću sistemsku financijsku krizu”. Treba to imati na umu jer ulazimo u neistraženo područje. I možda će, na nekoj soareji u Davosu, neka skupina moćnih, pa i odgovornih ljudi to postaviti u centar. Kako biti održiv, a ne izazvati krah. Što god Greta pričala. A što se tiče samog Davosa, eto riječi jednog sudionika: “Intenzitet rada u šest dana odgovora šestomjesečnom radu”. Gdje biste inače na istom mjestu našli tako mnogo tako moćnih ljudi?