Dok raste nesigurnost u vladi Therese May, Europa se sprema za sve scenarije Brexita

Nakon 17 mjeseci pregovora i samo 140 dana prije službenog napuštanja Unije, Ujedinjeno Kraljevstvo i Bruxelles napokon su postigli sporazum oko uvjeta 'razvoda'. Međutim, posao nije ni približno završen.
Michel Barnier i Donald Tusk
 Francois Lenoir / REUTERS

Ovdje su predstavljeni sljedeći koraci Brexita.

- Kao glavni pregovarač Europske unije za Brexit, smatram da smo večeras postigli odlučujuć napredak – izjavio je Michel Barnier tijekom konferencije za novinare koja se održala u srijedu.

Izjavu novinarima Barnier je dao kasno navečer, nakon što je britanska premijerka Theresa May dobila 'zeleno svjetlo' svog kabineta za nacrt Sporazuma.

Ranije u srijedu, predstavnici preostalih 27 država članica Europske unije održali su sastanak u Bruxellesu. Iako im uvid u nacrt Sporazuma nije bio omogućen, nisu imali pritužbi na njegov sadržaj.

No, vlada britanske premijerke počela se raspadati već sljedećeg jutra kada su čak četiri ministra dali ostavke, među kojima se svakako ističe britanski ministar za Brexit Dominic Raab.

Ni Bruxelles ni London nisu bili voljni komentirati ostavke i njihov mogući utjecaj na Sporazum, ali je Europska komisija zadržala stav da je sporazum postignut.

Proces ratifikacije unutar EU

Već sljedećeg dana nakon što je vlada premijerke May odobrila prijedlog sporazuma, Barnier je predao dokument predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, koji je potom sazvao izvanrednu sjednicu Vijeća za 25. studenog u 09:30 sati, na kojoj će se isti ratificirati pod uvjetom da ne dođe do izvanrednih okolnosti.

Narednih dana, države članice dobit će uvod u tekst Sporazuma kako bi njihovi predstavnici mogli raspraviti o budućim koracima koje će glavni pregovarač poduzeti kako bi definirao buduće odnose Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

- Nadam se da neće biti previše komentara – naglasio je Tusk predstavljajući novi plan EU.

Jedan od predviđenih ciljeva je i dovršavanje Zajedničke političke deklaracije, posebnog dokumenta u kojem će biti definirani budući bilateralni odnosi Londona i Bruxellesa.

Komisija namjerava postići dogovor oko budućih odnosa s Ujedinjenim Kraljevstvom do 20. studenog, dok će se ministri vanjskih poslova EU uskoro sastati kako bi se pripremili za predstojeći summit. Ako sve bude bilo prema planu, ministri će u sklopu Europskog vijeća potvrditi uvjete sporazuma.

Do sada, nekolicina država članica bila je oprezna u svojoj procjeni Sporazuma, odlučivši pričekati i vidjeti što će se dogoditi sljedeće.

- Sporazum o Brexitu važan je korak unaprijed, ali još nismo stigli do krajnjeg dogovora. Sada ćemo pažljivo analizirati tekst kako bismo usporedili njegovu usklađenost s vrijednostima EU – rekao je Charles Michel, belgijski premijer. Njegov finski kolega, Juha Sipila upozorio je kako 'obje strane tek trebaju finalizirati svoje odluke'.

Europski parlament također mora dati svoj pristanak.

Guy Verhofstadt, predstavnik grupacije ALDE u Europskom parlamentu koji trenutno obnaša funkciju njegovog koordinatora za Brexit, iznio je plan dnevnog reda nadležnog odbora za sastanak koji će se održati u nadolazećim tjednima.

- Europski parlament će predstaviti rezoluciju s detaljnom procjenom nacrta Sporazuma svim svojim zastupnicima, kao i naše prijedloge za buduće odnose EU i Ujedinjenog Kraljevstva – objasnio je Verhofstadt.

Također, naglasio je da će se Parlament službeno očitovati početkom sljedeće godine, nakon što pristignu potrebni dokumenti.

Odbor će potom izraditi nacrt rezolucije, koja će se temeljiti na procjeni Sporazuma o Brexitu i spomenute Zajedničke političke deklaracije. Iscrpna deklaracija o budućim bilateralnim odnosima bit će predstavljena već u prosincu, a zastupnici će se o njoj očitovati već početkom sljedeće godine.

- Poslat ćemo prijedlog Parlamenta Michelu Barnieru. Za nas je trenutno najvažnije spriječiti da budući bilateralni odnos bude nepravedan – izjavio je Verhofstadt.

Druge opcije

U međuvremenu, Europski sud pravde zakazao je saslušanje o mogućnosti da britanski parlament unilateralno promijeni svoj stav prema Sporazumu o Brexitu koje će se održati 27. studenog.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon prošle je godine u suradnji s vrhovnim sudom pokrenula peticiju kako bi ukazala na spremnost da ostane u najvećem svjetskom trgovinskom bloku, nakon što ishod Brexita konačno bude poznat.

Naime, Škoti uvjeravaju da ne postoji pravna sumnja da bi London mogao spriječiti Brexit uz dopuštenje preostalih 27 država članica, već da bi se trebalo legalno moći učiniti jednostrano, svidjelo se to ostatku Unije ili ne.

- Činjenica da će se saslušanje u Europskom sudu pravde održati unatoč trenutnim okolnostima, što pokazuje odlučnost Suda da oformi pravni presedan – navodi anonimni izvor upoznat sa slučajem u razgovoru s novinarkama Euractiva.

S obzirom na to da niti jedna država članica nikada do sada nije pokušala napustiti Europsku uniju, članak 50 Lisabonskog ugovora koji definira uvjete izlaska iz Unije nikada do sada nije bio testiran, stoga njegova točna interpretacija još nije poznata.

Glavobolja Therese May

Britanska premijerka se u samo nekoliko sati suočila s čak četiri ostavke svojih ministara, a očekuje se da će se za to odlučiti još nekolicina, među kojima bi mogli biti i članovi njezina pregovaračkog tima. Također, postoje glasine o mogućem pokretanju postupka za izglasavanje nepovjerenja May već sljedećeg tjedna.

Prva žena Ujedinjenog Kraljevstva u Westminsteru je branila sporazum s Bruxellesom, upozoravajući da je to bila najpovoljnija opcija za britanske interese. U suprotnom, tvrdi May, Uniju bi napustili bez ikakvih dogovorenih uvjeta. U svakom slučaju, pretpostavlja se da će trebati posegnuti za puno jačim metodama od samih prijetnji, kako bi osigurala potreban broj glasova britanskih zastupnika Donjega doma za usvajanje Sporazuma.

Njezini konzervativci trenutno imaju 315 mjesta u parlamentu, što nije dovoljno za usvajanje nacrta Sporazuma o Brexitu. Štoviše, vrlo je izgledno da će prijedlog osim oporbenih laburista, odbiti čak i zastupnici njezine vlastite stranke.

Za sada nije u potpunosti jasno što će se točno dogoditi ako do tog scenarija dođe. Naime, izvori iz Europske unije ističu da su 'obje strane iscrpile manevarski prostor za daljnje pregovore' te da je potrebno u ovoj fazi preuzeti političku odgovornost.

- Ovo je najbolji dogovor koji smo mogli postići s obzirom na naša ograničenja – naglasio je isti anonimni izvor iz visoke politike EU.

Početak novog pregovaračkog ciklusa, iako nije isključen, zasad se čini kao najmanje izgledna opcija. Vjerojatnije su druge mogućnosti poput novog referenduma ili izlaska bez definiranih tj. povoljnih uvjeta, opcije od koje podjednako zaziru svi.

- Ne postoji plan B – navodi diplomatski izvor u jeku krize kabineta britanske premijerke.

- Ako vlada padne i mi nećemo moći održati sjednicu Europskog vijeća kako bi se Sporazum usvojio, ili ako ga britanski Donji dom ne ratificira, ulazimo u vrlo ozbiljnu političku krizu - dodao je.

Spremnost za raspravu

Iako je tekst Sporazuma vrlo kompleksan i iscrpan dokument, neka osjetljiva pitanja još uvijek ostaju podložna raspravi prije negoli se on konačno finalizira.

- Znam da nas čeka još dugi put za osiguravanje ispravnog Brexita i budućeg održivog partnerstva s Ujedinjenim Kraljevstvom – istaknuo je Barnier.

Primjerice, još uvijek nisu definirani uvjeti produžavanja prijelaznog roka, iako obje pregovaračke strane priznaju da to još moraju definirati prije nego Europsko vijeće službeno usvoji Sporazum.

- Na pregovaračima je da definiraju sve uvjete – istaknuli su izvori iz EU.

Odredbe koje se još uvijek trebaju dodatno definirati odnose se na funkcioniranje irskog pograničnog 'backstopa', trajanje prijelaznog razdoblja te postupak arbitraže.

Iako će se budućnost bilateralnih odnosa Bruxellesa i Londona uvelike temeljiti na Sporazumu o Brexitu, pretpostavlja se da će njihovi odnosi i u budućnosti biti komplicirani.

Kao što je i izvor istaknuo, pritisak dvaju pregovarača bit će znatno veći, dok će sav dosadašnji posao biti izuzetno koristan.

Članak je u cijelosti preuzet sa stranice Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:56