Donald Tusk Zagrebu poručio: 'Europsku uniju ostavljam u dobrim rukama'

- Nakon današnjeg sastanka s premijerom Plenkovićem, uvjeren sam da stavljam Europsku uniju u dobrim rukama – izjavio je Donald Tusk koji je danas došao u Zagreb kako bi narednih dana sudjelovao na Kongresu Europske pučke stranke (EPP).
Donald Tusk (desno), predsjednik Europskog vijeća na odlasku, sutra će postati novi predsjednik Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u EU
 Damjan Tadić / CROPIX

Premijer Plenković je na marginama Kongresa EPP-a održao seriju bilateralnih sastanaka, u sklopu kojih je prednost dao predsjedniku Europskog vijeća na odlasku koji će sutra postati novim predsjednikom EPP-a, najveće političke grupacije EU kojoj formalno pripada i HDZ.

Osim što je izjavio da je Hrvatska 'nakon pristupanja EU postala još i ljepša', Tuska je posebno oduševila informacija da će Rijeka, njegov najdraži grad u Hrvatskoj, sljedeće godine postati europskom prijestolnicom kulture. Predsjednik Europskog vijeća nakon sastanka s Vladom RH smatra da je 'Hrvatska spremna' preuzeti težak zadatak predsjedanja EU, a da će narednih šest mjeseci na svom stolu imati težak zadatak donošenja Višegodišnjeg financijskog proračuna EU i posljedica Brexita.

No, tijekom današnje konferencije za novinare, Tusk je veliku pažnju posvetio pitanju početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Nakon razočaravajuće odluke nekolicine država tijekom nedavnog summita Europskog vijeća, EU treba ponovno postići zajednički stav oko ideje proširenja članstva. U tome će Hrvatska imati veliku ulogu, a puno očekujem i od Zagrebačkog summita kojeg planirate održati u svibnju – izjavio je Tusk, dodavši da 'neće preko noći postati optimist'.

Podsjetimo, ovih će se dana u Zagrebu održati 26. Kongres Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u EU, tijekom kojeg će se birati novo predsjedništvo, glavni tajnik i rizničar. Unatoč tome što se nije formalno kandidirao za tu poziciju, Donald Tusk jedini je kandidat za čelo EPP-a, tako da bi sutra na aklamacijskim unutarstranačkim izborima trebao biti potvrđen kao nasljednik Francuza Josepha Daula koji tu funkciju obnaša od 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:01