Donald Tusk Zagrebu poručio: 'Europsku uniju ostavljam u dobrim rukama'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

19.11.2019.

Zagreb, 191119. Trg sv. Marka, Banski dvori.
Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovica s predsjednikom Europskoga vijeca Donaldom Tuskom.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Donald Tusk. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Donald Tusk (desno), predsjednik Europskog vijeća na odlasku, sutra će postati novi predsjednik Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u EU

- Nakon današnjeg sastanka s premijerom Plenkovićem, uvjeren sam da stavljam Europsku uniju u dobrim rukama – izjavio je Donald Tusk koji je danas došao u Zagreb kako bi narednih dana sudjelovao na Kongresu Europske pučke stranke (EPP).

Premijer Plenković je na marginama Kongresa EPP-a održao seriju bilateralnih sastanaka, u sklopu kojih je prednost dao predsjedniku Europskog vijeća na odlasku koji će sutra postati novim predsjednikom EPP-a, najveće političke grupacije EU kojoj formalno pripada i HDZ.

Osim što je izjavio da je Hrvatska 'nakon pristupanja EU postala još i ljepša', Tuska je posebno  oduševila informacija da će Rijeka, njegov najdraži grad u Hrvatskoj, sljedeće godine postati europskom prijestolnicom kulture. Predsjednik Europskog vijeća nakon sastanka s Vladom RH smatra da je 'Hrvatska spremna' preuzeti težak zadatak predsjedanja EU, a da će narednih šest mjeseci na svom stolu imati težak zadatak donošenja Višegodišnjeg financijskog proračuna EU i posljedica Brexita.

No, tijekom današnje konferencije za novinare, Tusk je veliku pažnju posvetio pitanju početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Nakon razočaravajuće odluke nekolicine država tijekom nedavnog summita Europskog vijeća, EU treba ponovno postići zajednički stav oko ideje proširenja članstva. U tome će Hrvatska imati veliku ulogu, a puno očekujem i od Zagrebačkog summita kojeg planirate održati u svibnju – izjavio je Tusk, dodavši da 'neće preko noći postati optimist'.

Podsjetimo, ovih će se dana u Zagrebu održati 26. Kongres Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u EU, tijekom kojeg će se birati novo predsjedništvo, glavni tajnik i rizničar. Unatoč tome što se nije formalno kandidirao za tu poziciju, Donald Tusk jedini je kandidat za čelo EPP-a, tako da bi sutra na aklamacijskim unutarstranačkim izborima trebao biti potvrđen kao nasljednik Francuza Josepha Daula koji tu funkciju obnaša od 2015. godine.