Državnici 27 članica EU potvrdili sporazum o razdruživanju Ujedinjenog Kraljevstva

Britancima je teško prihvatiti da ne diktiraju oni tempo i uvjete rastave. Ako odbace ovaj dogovor, slijedi tvrdi Brexit.
Angela Merkel i Jean-Claude Juncker
 Olivier Matthys / REUTERS

Na izvanrednom summitu u Bruxellesu čelnici 27 država članica Europske unije potvrdili su sporazum o razdruživanju s Ujedinjenom Kraljevinom i političku deklaraciju o budućim odnosima nakon Brexita. Oba teksta usvojena su najprije na summitu 27 lidera, a potom im se na sastanku pridružila i britanska premijerka Theresa May.

- Europsko vijeće podržalo je sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju. Temeljem toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi sporazum stupio na snagu 30. ožujka 2019. godine da bi se osiguralo uređeno povlačenje - rekao je nakon summita novinarima predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Ovo nije trenutak za slavlje, rekao je, ali, koliko god žalili za ovom odlukom, EU i UK će biti prijatelji vječno, do sudnjeg dana, pa i dan više od toga! Tusk je pročitao dio zaključka koji govori o odlučnosti Europske unije da s Britanijom ima što je moguće bliskije odnose u budućnosti, o čemu govori i deklaracija o budućim odnosima.

- Napuštanje jedne članice nije trenutak za slavlje, iako smo postigli najbolji mogući sporazum, ali ovo je tužan trenutak - rekao je Juncker.

Bez alternative

On nije htio krivnju za Brexit prebaciti na bilo koga drugog već na same Britance te je na pitanje ruskih novinara da komentira neke optužbe da je Rusija organizirala Brexit, kratko je odgovorio da je “Britanija donijela tu odluku, a ne Rusija”. Juncker je rekao da je ovaj dogovor ne samo najbolji nego i jedini mogući.

Žaljenje zbog Brexita izrazio je i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković koji je rekao da će najveće posljedice ipak biti za same Britance.

- Šteta da je do ovoga uopće došlo, mislim da će ta odluka imati najviše negativnih posljedica za Ujedinjenu Kraljevinu, ali nije dobra ni za EU - rekao je u Bruxellesu hrvatski premijer Plenković.

- Međutim, kad već postoji taj proces, onda on treba biti uređen i zato ovaj sporazum o povlačenju, politička deklaracija o budućim odnosima i ovaj aranžman oko pitanja Gibraltara i Sjeverne Irske na najbolji mogući način u ovom okolnostima regulira ova pitanja - rekao je Plenković.

600 stranica

Britanska premijerka Theresa May iz Bruxellesu poručila je naciji da je ovo dobar deal za njih, da neće biti novog referenduma o Brexitu te da ona nije tužna već vidi ispred Britanije svijetlu budućnost.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da ovo nije niti trenutak za slavlje niti za tugu već da se tu radi o, kako se on izrazio, “suverenoj odluci”.

Lideri EU nisu se jučer previše bavili samim sadržajem sporazuma niti političke deklaracije jer su tekstovi usuglašeni dan ranije.

Sporazumom koji ima oko 600 stranica dogovorena je zaštita prava građana EU koji žive i rade u UK i obrnuto, i to za sve koji do isteka prijelaznog razdoblja budu u UK ili iz UK u EU. EU je uspio dobiti jamstva da London neće moći jednostrano odlučivati o irskoj granici, a da će Sjeverna Irska u praksi ostati dio carinske unije s EU bez obzira na to hoće li se postići konačan sporazum o ostanku cijelog Ujedinjenog Kraljevstva u toj carinskoj uniji ili ne.

Irska granica

EU i UK u srpnju 2020., kada istekne prvo prijelazno razdoblje, moći će dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom.London će moći birati između opcije produljenja tranzicijskog razdoblja ili sporazuma o carinama za cijeli prostor Ujedinjene Kraljevine (UK) u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU. Upravo ovaj dio izazvao je najviše kritika u Londonu.

Velika Britanija platit će svoj dio obveza u proračunu EU i nakon što formalno prestane biti članica, kako bi se pokrili programi dogovoreni dok je ona bila članica. To Britanci zovu “brakorazvodni račun” koji iznosi više od 40 milijardi eura. Tijekom prijelaznog razdoblja UK će morati poštivati standard EU oko proizvoda kao i odluke Suda Europske unije, a utvrdit će se i financijske obveze o kojima će se morati dogovarati države članice.

Kronologija izlaska

23. Lipanj 2016.

Građani Ujedinjene Kraljevine glasali na referendumu o napuštanju Europske unije: 51,9 za i 48,1 protiv. Najviše su za napuštanje EU glasali Englezi i Velšani dok su za ostanak najviše bili Škoti i stanovnici Sjeverne Irske.

29. ožujka 2017.

Ujedinjena Kraljevina pokrenula postupak iz članka 50 Temeljnog Ugovora EU čime je počelo teći rok od dvije godine za pregovore. Tada je već utvrđen datum 30. ožujka 2019. u ponoć kao rok od kada UK formalno neće više biti članica EU.

29. travnja 2017.

Prvi se put sastale države članice EU na razini njih 27 bez Britanaca. Tada su utvrđene smjernice prema kojima se pregovaralo o članstvu. Izrazili su žaljenje što UK izlazi i poručili da sada treba što bolje i što brže pripremiti uvjete razlaza.

19. lipnja 2017.

Formalno otvoreni pregovori između EU 27 i UK o Brexitu. Obje strane izrazile spremnost za nastavak suradnje i nakon razlaza, ali EU je poručio da London ne može birati selektivno što želi bude li htio pristup jedinstvenom tržištu.

14. studenoga 2018.

Pregovarači EU i UK dogovorili nacrt sporazuma o Brexitu. Prihvatila ga je vlada Therese May, ali nekoliko ministara je dalo ostavku, uključujući i onog za Brexit.

25. studenoga 2018.

Lideri EU na summitu u Bruxellesu usvojili su sporazum o uvjetima po kojima će UK napustiti EU. To uključuje i dogovor o granici između Republike i Sjeverne Irske, pravima građana i financijskim obvezama. Prihvatili su i političku deklaraciju o budućim odnosima.

Prosinac 2018.

Britanski parlament i Parlament EU trebaju prihvatiti sporazum. Ako ga UK odbije, u roku od 14 dana vlada mora ponuditi alternative.

30. ožujka 2019.

U prvim minutama tog dana Ujedinjena Kraljevina napušta EU. Počinje prijelazno razdoblje i pregovori o budućim odnosima.

Prosinac 2020.

Ističe prijelazno razdoblje. Uz dogovor i pristanak svih u EU moguće je produljiti prijelazno razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:56