EKSKLUZIVNO Janez Janša zastupnicima EPP-a: 'Poništite glasovanje o Orbanu! Kakav god bio rezultat, gubimo!'

- Čvrsto vjerujem da moramo pod svaku cijenu izbjeći unutarstranačke sukobe zato što se nalazimo u ključnom političkom trenutku kada bi trebali ostati ujedinjeni i boriti se za Europu – piše u pismu kojega je bivši slovenski premijer i lider opozicije Janez Janša uputio predsjedniku Europske pučke stranke (EPP) Josephu Daulu.
Predjednik slovenske Demokratske stranke Janez Janša
 Tomislav Kristo / CROPIX

Janša u svom pismu navodi da se nakon 'medenog mjeseca' ujedinjene Europe, Unija se nalazi u 'zastoju'. Međutim, bivši slovenski premijer smatra da svejedno ne postoji opasnost da će se 'već sutra raspasti'.

Hvali demokršćansku tradiciju Europske pučke stranke koja je već gotovo dvadeset godina 'kao velika politička konfederacija udružila političke stranke cijelog kontinenta'.

Ne može bez kompromisa

- Biti velik nužno znači biti sposoban živjeti s razlikama. To znači biti spreman napraviti brojne kompromise, osim na našim temeljnim vrijednostima. Europska pučka stranka u svojoj veličini i različitosti dijeli sudbinu Europske unije – piše Janša, aludirajući na slogan EU 'ujedinjeni u različitnosti'.

Uoči glasovanja o sudbini Fidesza u političkoj obitelji europskih demokršćana, lider slovenske opozicije u svom pismu naglašava da su se 'Viktor Orban i njegova stranka borili za slobodu i ljudska prava prije 30 godina kada su se te vrijednosti smatrale kontroverznima u našem dijelu totalitarne Europe'.

Janša smatra da oni koji su stranke koje su predložile glasovanje o izbacivanju Fidesza iz EPP-a iznijele 'plitke' optužbe.

- Koje su to demokršćanske vrijednosti koje je Fidesz prekršio? Kad već spominjemo vrijednosti i ljudska prava, jeste li u posljednjih 10 godina vidjeli nekog političkog zatvorenika u Mađarskoj - upitao je Janša Daula.

Janša tvrdi da mađarski parlament nije glasao protiv usvajanja Rezolucije o europskoj svijesti i totalitarizmu Europskog parlamenta, dok su slovenske stranke lijevoga centra u četiri prilike odbile usvajanje rezolucije, posljednji put prošloga tjedna.

- Oni osuđuju fašizam, a istovremeno hvale najpoznatije idole komunizma - piše Janša navodeći da je novinar Miro Petek bio umalo ubijen bez ikakve prethodne ozbiljne istrage, dok je katolički svećenik Tadej Strehovec prošle godine optužen zbog toga što se javno protivio pobačaju.

Lider slovenske opozicije smatra da je vlada lijevoga centra nakon ulaska u Europsku uniju imenovala osobe koje su drastično prekršile ljudska prava tijekom komunističkog režima; za funkciju predsjednika Vrhovnog suda te za funkciju glavnog tužitelja. Navodi da je u lipnju 2014. godine, čelnik tadašnje vodeće oporbene stranke poslan u zatvor mjesec dana nakon što je njegova stranka pobijedila na posljednjim izborima za EU i tri tjedna prije općih izbora koji su održani u srpnju 2014.

- Opći izbori su bili ukradeni kroz potpunu zloupotrebu pravosudnog sustava. Iako je EPP reagirao, poslavši delegaciju za utvrđivanje činjenica u Sloveniju te kritizirajući selektivnu pravdu, europske institucije nisu reagirale; niti prije izbora, niti nakon odluke slovenskog Ustavnog suda, koji je 8 mjeseci kasnije jednoglasno poništio smiješne optužbe protiv predsjednika SDS-a - tvrdi Janša.

Dvostruki standardi

U pismu kojeg je poslao predsjedniku EPP-a navodi da smatra kako od 2014. godine postoje dvostruki standardi u Europskom parlamentu i postupcima drugih institucija EU-a, posebice Komisije. Kao primjer navodi 'presudu EU o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj u odnosu na situaciju u Sloveniji (i suočavamo se sa sličnom situacijom u vezi s pogrešnim postupcima lijeve ili liberalne vlade na Malti, Rumunjskoj ili Slovačkoj)'. Praksu komentira s tvrdnjom da 'nema jačeg oružja za uništavanje bilo koje zajednice od upornog korištenja dvostrukih standarda'.

Komentirajući aferu oko mađarske kampanje sa slikama Junckera i Sorosa piše da su mnogi članovi EPP-a izjavili da glavno pitanje ovog spora 'nisu plakati, već problem europske migrantske politike'. Naime, smatra da EPP različita mišljenja o tome kako odgovoriti na najvažniji strateški izazov Europe, koji ujedno predstavlja i ključno demografsko pitanje.

- Ako pogledamo rezolucije koje su se na posljednja dva kongresa EPP-a usvojile, ne bi trebalo biti sumnje tko je bio u pravu i tko je bio u krivu u tom sukobu iz 2015. godine. Nakon 2015. godine, jasno smo podržavali obiteljsku politiku, borbu protiv ilegalnih migracija i strožu graničnu sigurnost EU na našim vanjskim i osobito Schengenskim granicama - zaključio je.

U pismu objašnjava da prijedlog o isključena Fidesza došao isti tjedan kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio svoj manifest o budućnosti Europe.

- Tog sam se dana sastao sa starim mudrim prijateljem iz Austrije koji me pitao 'što u ime Krista radim u EPP-u'. Danas je Macron pokrenuo raspravu o budućnosti Europske unije, dok je EPP povukao okidač kako bi sam sebe upucao u koljena - piše Janša.

Dva ishoda

Bivši slovenski premijer vjeruje da postoje samo dva moguća ishoda sljedećeg stranačkog glasovanja; onaj s glasovanjem o Fideszu te onaj bez glasovanja, kojim bi stranka dobila više vremena provesti svoju raspravu o vrijednostima koja je započela prije kongresa u Helsinkiju te još uvijek nije zaključena. Pritom smatra da će se u slučaju glasovanja, bez obzira na ishod EPP suočiti s velikim raskolom i podjelom usred predizborne kampanje za sljedeće europarlamentarne izbore u svibnju.

- S podjelom EPP-a, koja će svakako nastati kao neizbježan rezultat glasovanja, ugrožavamo pobjedu pučana na predstojećim izborima, a umanjujemo šanse našem kandidatu Manfredu Weberu da postane sljedeći predsjednik Europske Komisije – izjavio je Janša nadodavši da se također 'jasno pozdravljamo s EPP-om kao glavnom europskom političkom snagom iz doba Wilfrieda Martena, jednog od osnivača EPP-a koji je obnašao funkciju predsjednika do svoje smrti.

Janša poziva Josepha Daula da 'učini sve kako bi izbjegao raskol' u obitelji europskih pučana 'na samom početku glavne kampanje za izbore u EU'.

- Poništite ili odgodite glasovanje. Kakav god bio rezultat, gubimo! - upozorio je.

U svojem je zaključku naveo da se boji kako će zbog izbacivanja Fidesza, iz EPP-a ta politička grupacija izgubiti moć u većem dijelu srednje i istočne Europe' navodeći da se slično dogodilo sa socijalistima u Sloveniji 'osim što su u Sloveniji socijalisti okrenuli liberale i ostali na vlasti brutalnim zlostavljanjem državnih institucija bez ikakve reakcije Europske komisije'.

Pismo u cijelosti na engleskom možete pročitati na sljedećem linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:04