Emmanuel Macron u njemačkom Bundestagu zove na jačanje Europe

Francuski predsjednik ove se nedjelje obratio zastupnicima njemačkog Bundestaga u Berlinu, a u svom se govoru založio za jaču i otvoreniju Europsku uniju te prenošenje većih ovlasti s nacionalne na europsku razinu.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron
 Fabrizio Bensch / REUTERS

- Moramo smoći hrabrosti i otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe. Toliko joj dugujemo - rekao je Emmanuel Macron obraćajući se zastupnicima Bundestaga. Naglasio je da Europa stoji pred 'istim izazovima i nadama', istaknuvši pritom ulogu Njemačke i Francuske u jačanju globalne uloge Europske unije.

- Ne smijemo biti igračka drugih utjecajnih država. Previše svjetskih sila nas želi usporiti - rekao je ne navodeći na koje sile točno misli.

- U tom slučaju, posebna odgovornost leži na Njemačkoj i Francuskoj da EU podare potrebnu suverenost. Njemačko-francuski savez ima misiju ne dopustiti svijetu da potone u kaos - rekao je Macron.

On je dodao da će jačanje Europe biti moguće jedino uz odricanje jednog dijela nacionalnih kompetencija u koristi europske zajednice.

- Svatko od nas bi trebao svoje pravo odlučivanja o vanjskoj i migrantskoj politici, proračunu i porezu, morao dijeliti s drugima u korist zajedništva. Jedino će tako biti moguće savladati izazove - zaključio je Macron, čiji je govor u njemačkom parlamentu često bio prekidan dugotrajnim pljeskom prisutnih njemačkih zastupnika.

Francuski je predsjednik prije toga povodom Dana narodne žalost položio vijenac na groblju stradalih u Prvom i Drugom svjetskom ratu s njemačkim državnim vrhom među kojima su bili predsjednik Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel.

Dan narodne žalost uveden je kao dan sjećanja na poginule vojnike u Prvom svjetskom ratu, a od 1950-tih godina ovaj je praznik posvećen žrtvama svih dosadašnjih ratova i diktatura.

Angela Merkel i Emmanuel Macron večeras se sastaju kako bi razradili plan uvođenja sveobuhvatnih reformi EU do summita Europskog vijeća koje će se održati u prosincu.

Macron nikad nepopularniji

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja objavljenog u nedjelju, francuski predsjednik Emmanuel Macron zadnjih je tjedana postao još nepopularniji i to u trenutku u kojem je država zahvaćena prosvjedima zbog povećanja poreza na gorivo.

Samo 25 posto ispitanika kazalo je da je zadovoljno dosadašnjim mandatom Macrona, što je osjetni pad prema rezultatima u listopadu kada je njegovu politiku podupiralo 29 posto Francuza. Rezultati su to istraživanja koje je za francuski časopis Journal du Dimanche provela agencija Ifop na 2.000 ljudi.

Macron, koji je na vlas došao prije 18 mjeseci, svoj je mandat započeo obećavši da će transformirati gospodarstvo i reformirati institucije. Odlučio je zanemariti pad svog rejtinga i inzistirati na provedbi obećanih reformi, koje uključuju i fleksibilnije zakonske propise o otpuštanju i zapošljavanju radnika.

Njegova vlada povećala je poreze na gorivo kako bi potaknula vozače da kupuju automobile koji manje zagađuju okoliš, što je prenerazilo birače u ruralnim područjima Francuske, osobito zato što je u listopadu cijena nafte na globalnoj razini porasla u visine.

Ljutiti vozači i drugi prosvjednici koji Marcona optužuju da je izgubio doticaj s običnim ljudima, u subotu su blokirali ceste širom zemlje u sklopu protestnog pokreta nazvanog 'žuti prsluci' koji je privukao gotovo 288.000 ljudi. Neke zapreke na prilaznim cestama, kod naplatnih kućica i na kružnim tokovima još nisu uklonjene.

Frustrirani vozači u subotu su se pokušali probiti preko cestovnih zapreka pri čemu je ozlijeđeno više od 400 ljudi, od kojih 14 teško, rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. Jedna prosvjednica je poginula kod jedne zapreke kada je na nju slučajno naletjela uspaničarena vozačica. Pritvoreno je najmanje 157 ljudi.

U drugom ispitivanju Ifop-a, objavljenom također u nedjelju, 62 posto ispitanika kazalo je da bi vlada trebala staviti prioritet na politike koje će pomoći kućanstvima pa makar to značilo sporije napredovanje u zaštiti okoliša.

Ministar zaštite okoliša Francois de Rugy rekao je da vlada neće popustiti kada je riječ o oporezivanju goriva. Porezi će ponovno rasti u siječnju uključujući dizel, najčešće korišteno gorivo u zemlji.

Macronova popularnost u drugim je ispitivanjima nedavno pala na 21 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:49