EU razmišlja o uvođenju zabrane dolaska građana SAD-a zbog naglog pogoršanja epidemiološke slike u toj zemlji

Autor:

  • Tea Trubić Macan

25.06.2020.

European Council President Charles Michel (L) and European Commission President Ursula von der Leyen arrive to attend a news conference following a virtual summit with Chinese President in Brussels, on June 22, 2020. (Photo by YVES HERMAN / POOL / AFP)
YVES HERMAN / AFP

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen

Europska unija ozbiljno razmatra uvođenje zabrane dolaska građanima Sjedinjenih Američkih Država zbog naglog pogoršanja epidemiološke slike u toj zemlji, javlja CNN.

U slučaju da SAD ne zadovolji kriterije koje je Europska komisija navela kao preduvjet za otvaranje granica, državama članicama bi se moglo dozvoliti da američke građane tretiraju na jednak način kao i državljane Rusije i Brazila. Zanimljivo, građanima Kine, države iz koje je virus Sars-Cov-2 potekao, za sada neće biti zabranjen dolazak u EU.

Još jedan je to u nizu udaraca administraciji predsjednika Donalda Trumpa koji i dalje neumorno tvrdi da se Bijela kuća sjajno snašla u izazovima pandemije, ali da mu nitko ne želi odati počast za uspjeh kojeg je postigao.

No, u posljednja 24 sata samo u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je 36,880 novih slučajeva, a najveći skok u broju novooboljelih pacijenata bilježe Florida, Oklahoma i Teksas. Do tog je dana od bolesti Covid-19 oboljelo više od 2,3 milijuna Amerikanaca, od čega ih je 121,000 izgubilo život zbog komplikacija uzrokovanih koronavirusom.

Nekolicina saveznih država, među kojima su New York, New Jersey i Conneticut, upozoravaju da bi uskoro mogli uvesti obvezu dvotjedne karantene za sve građane koji dolaze iz 20 saveznih država u kojima se naglo pogoršala epidemiološka slika. Jedinice za intenzivnu skrb u Houstonu trenutno imaju popunjeno čak 97 posto kapaciteta, zbog čega gradonačelnik Sylvester Turner apelira na izravnavanje krivulje novooboljelih te razmišlja o uvođenju novih restriktivnih mjera jer bi u suprotnom za nekoliko dana cijeli sustav mogao krahirati.

Guverner Floride Ron DeSantis, u kojoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno više od 5,500 zaraženih Covidom-19, apelira na starije građane da ne izlaze iz svojih domova, dok od mladih traži odgovornije ponašanje po pitanju odlazaka u barove i kafiće. DeSantis nije želio specificirati hoće li njegova savezna država, i u kojem trenutku, ponovno početi uvoditi restriktivne mjere.

Velik porast u broju hospitaliziranih pacijenata bilježe Arizona i Sjeverna Karolina, zbog čega je guverner potonje savezne države Roy Cooper donio odluku o privremenoj suspenziji gospodarstva, a svojim je sugrađanima naredio nošenje zaštitnih maski u javnom prostoru.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je Sjedinjene Američke Države i zemlje Latinske Amerike da ukoliko ubrzo ne obuzdaju novi val širenja virusa, moraju ponovno razmotriti uvođenje karantena, zato što regija još uvijek nije dosegla vrhunac pandemije smrtonosnog virusa.