Europarlamentarci upozoravaju London i Bruxelles da vremena za postizanje kompromisa lagano ponestaje

Autor:

18.06.2020.

President of European Commission, Ursula Von der Leyen stands up for a one minute of silence for Georges Floyd, an unarmed black man who died after a police officer kneeled on his neck for several minutes, during a plenary session at the European Parliament in Brussels, on June 17, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je minutu šutnje na početku ovotjedne plenarne sjednice Parlamenta u Bruxellesu u čast ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda

Zastupnici u Europskom parlamentu započeli su u srijedu popodne plenarnu sjednicu u Bruxellesu minutom šutnje za Georgea Floyda i druge žrtve diskriminacije te raspravljali o proturasističkim prosvjedima nakon Floydova ubojstva.

Afroamerikanac George Floyd ubijen je tijekom brutalnog policijskog privođenja, kada mu je bijeli policajac koljenom stiskao vrat iako nije pružao otpor. Njegova smrt pokrenula je prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim državama i diljem svijeta.

Zastupnici će u petak glasati o rezoluciji o tom pitanju.

U raspravi su istaknuli da u borbi protiv rasizma treba više učiniti i donijeti ogovorajuće zakone. Neki su zastupnici osudili nasilje na prosvjedima i uništavanje spomenika.

"Moramo se kao društvo boriti protiv rasizma i diskriminacije svih vsta u pravosudnom sustavu, na tržištu rada, obrazovanju", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Ne znam kako je to biti crn ili pripanik neke etničke, vjerske ili seksualne manjine u mjestima u kojima sam živjela. Nikad nisam doživjela kako je to biti tretiran drukčije samo zbog toga što ste takvi rođeni. Ali jednu stvar znamo, naši brojni sugrađani znaju i jasno i glasno nam govore da smo preudugo dopuštali da se rasizam događa", dodala je.

Zastupnici će u petak glasati o tekstu rezolucije o proturasističkim prosvjedima nakon smrti Georgea Floyda.

U rezoluciji, koju su inicirali Zeleni i podržali ostali klubovi, osuđuje se Floydovo ubojstvo i poziva američka vlada da pouzme korake protiv stukturalnog rasizma i policijskog nasilja.

Brexit

Europarlamentarci su na jučerašnjoj plenarnoj sjednici razgovarali i o budućem odnosu Ujedinjene Kraljevine i EU nakon Sporazuma o Brexitu. Zastupnici su naglasili da neće podržati dogovor 'pod svaku cijenu', već da od Londona i Bruxellesa traže pregovore uvjeta koji su u najboljim interesima britanskih i europskih građana.

Negoduju zato što "vrijeme za postizanje dogovora o budućem partnerstvu Unije i Ujedinjene Kraljevine ističe", a ni tijekom četiri kruga pregovora se nije napravio dovoljan pomak prema postizanju prihvatljivog kompromisa.

Parlament je u rezoluciji - prihvaćenoj u četvrtak s 572 glasa za, 34 protiv i 91 suzdržan - sagledao stanje pregovora o budućem partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom te primio na znanje namjeru pregovarača o intenziviranju procesa u srpnju.

Zastupnici ustraju na postizanju sveobuhvatnog sporazuma, u interesu obiju strana. Selektivni odabir uz insistiranje na pristupu jedinstvenom tržištu nakon Brexita „neprihvatljivi” su za Uniju, stoji u tekstu, a činjenica da vlada Ujedinjene Kraljevine želi pregovarati samo o područjima koja su u njezinu interesu izaziva zabrinutost.

U rezoluciji je istaknuto i da glavni pregovarač EU Michel Barnier ima punu i neupitnu potporu Parlamenta u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom na temelju političkog mandata koji su mu povjerile države članice i Europski parlament. Zastupnici pozivaju Ujedinjenu Kraljevinu da ispuni svoje obveze navedene u Političkoj izjavi koju je potpisao premijer Boris Johnson i koju su ratificirali Europski parlament i Parlament Ujedinjene Kraljevine.