Europarlamentarci upozoravaju London i Bruxelles da vremena za postizanje kompromisa lagano ponestaje

Zastupnici u Europskom parlamentu započeli su u srijedu popodne plenarnu sjednicu u Bruxellesu minutom šutnje za Georgea Floyda i druge žrtve diskriminacije te raspravljali o proturasističkim prosvjedima nakon Floydova ubojstva.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je minutu šutnje na početku ovotjedne plenarne sjednice Parlamenta u Bruxellesu u čast ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda
 JOHN THYS / AFP

Afroamerikanac George Floyd ubijen je tijekom brutalnog policijskog privođenja, kada mu je bijeli policajac koljenom stiskao vrat iako nije pružao otpor. Njegova smrt pokrenula je prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim državama i diljem svijeta.

Zastupnici će u petak glasati o rezoluciji o tom pitanju.

U raspravi su istaknuli da u borbi protiv rasizma treba više učiniti i donijeti ogovorajuće zakone. Neki su zastupnici osudili nasilje na prosvjedima i uništavanje spomenika.

"Moramo se kao društvo boriti protiv rasizma i diskriminacije svih vsta u pravosudnom sustavu, na tržištu rada, obrazovanju", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Ne znam kako je to biti crn ili pripanik neke etničke, vjerske ili seksualne manjine u mjestima u kojima sam živjela. Nikad nisam doživjela kako je to biti tretiran drukčije samo zbog toga što ste takvi rođeni. Ali jednu stvar znamo, naši brojni sugrađani znaju i jasno i glasno nam govore da smo preudugo dopuštali da se rasizam događa", dodala je.

Zastupnici će u petak glasati o tekstu rezolucije o proturasističkim prosvjedima nakon smrti Georgea Floyda.

U rezoluciji, koju su inicirali Zeleni i podržali ostali klubovi, osuđuje se Floydovo ubojstvo i poziva američka vlada da pouzme korake protiv stukturalnog rasizma i policijskog nasilja.

Brexit

Europarlamentarci su na jučerašnjoj plenarnoj sjednici razgovarali i o budućem odnosu Ujedinjene Kraljevine i EU nakon Sporazuma o Brexitu. Zastupnici su naglasili da neće podržati dogovor 'pod svaku cijenu', već da od Londona i Bruxellesa traže pregovore uvjeta koji su u najboljim interesima britanskih i europskih građana.

Negoduju zato što "vrijeme za postizanje dogovora o budućem partnerstvu Unije i Ujedinjene Kraljevine ističe", a ni tijekom četiri kruga pregovora se nije napravio dovoljan pomak prema postizanju prihvatljivog kompromisa.

Parlament je u rezoluciji - prihvaćenoj u četvrtak s 572 glasa za, 34 protiv i 91 suzdržan - sagledao stanje pregovora o budućem partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom te primio na znanje namjeru pregovarača o intenziviranju procesa u srpnju.

Zastupnici ustraju na postizanju sveobuhvatnog sporazuma, u interesu obiju strana. Selektivni odabir uz insistiranje na pristupu jedinstvenom tržištu nakon Brexita „neprihvatljivi” su za Uniju, stoji u tekstu, a činjenica da vlada Ujedinjene Kraljevine želi pregovarati samo o područjima koja su u njezinu interesu izaziva zabrinutost.

U rezoluciji je istaknuto i da glavni pregovarač EU Michel Barnier ima punu i neupitnu potporu Parlamenta u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom na temelju političkog mandata koji su mu povjerile države članice i Europski parlament. Zastupnici pozivaju Ujedinjenu Kraljevinu da ispuni svoje obveze navedene u Političkoj izjavi koju je potpisao premijer Boris Johnson i koju su ratificirali Europski parlament i Parlament Ujedinjene Kraljevine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:20