Europska komisija u jeku pandemije oformila prvu zalihu medicinske opreme simbolično nazvane 'rescEU'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

19.03.2020.

DEVE committee meeting. World Aids Day
Benoit BOURGEOIS / EP-096699A

Povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama Janez Lenarčič

Danas je Europska komisija odlučila oformiti stratešku zalihu medicinske opreme koja će obuhvatiti artikle poput respiratora i zaštitnih maski kako bi pomogla članicama EU u jeku pandemije koronavirusa.

- Prvom zajedničkom rezervom medicinske opreme na razini Europske unije, pokazat ćemo što znači solidarnost na djelu. Ova će mjera biti na usluzi svim državama članicama i njezinim građanima. Pomaganje je jedini način da krenemo naprijed – izjavila je predsjednica Ursula von der Leyen.

U zalihama rescEU tako će se naći i potrepštine za intenzivnu njegu poput respiratora, medicinska oprema za osobnu upotrebu poput zaštitnih maski, cjepiva i lijekovi te laboratorijske potrepštine.

- Europska unija poduzima sve potrebne mjere kako bi svojim članicama osigurala preduvjete za borbu protiv virusa. Te će mjere koristiti onim članicama koje se susreću s nedostatkom opreme koja im je neophodna za tretman zaraženih pacijenata – rekao je povjerenik Komisije za krizni menadžment Janez Lenarčič.

Države članice će i u sklopu Dogovora o zajedničkoj nabavi kupiti zaštitnu opremu, respiratore i sve što je potrebno za testiranje na virus.