Selmayrgate

Europska pravobraniteljica optužila Komisiju za netransparentan odabir njezinog glavnog tajnika

Europska pravobraniteljica Emily O'Reilly u utorak je presudila da je Europska komisija tijekom Junckerovog mandata narušila povjerenje javnosti zato što nije poštovala procedure tijekom imenovanja Martina Selmayra za funkciju svog glavnog tajnika.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i glavni tajnik Europske komisije Martin Selmayr
 Profimedia, MAXPPP

U objašnjenju svoje presude, O'Reilly je navela da je Komisija nakon njegova imenovanja bila previše tajnovita i neprijateljski nastrojena prema medijima koji su se raspitivali o Selmayrovom imenovanju u veljači.

Ovom odlukom nije poništeno imenovanje Selmayra koji je svojim borbenim stilom stvorio neprijatelje u Bruxellesu.

O'Reilly je istaknula da će Europska komisija morati razmotriti svoje procedure za odabir kandidata te visoke dužnosti. Njezina kritika stvara dodatni pritisak na izvršnu vlast Europske unije u periodu kada se euroskeptici pripremaju za izbore za Europski parlament, koji će se održati u svibnju iduće godine - nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju.

Kritičari su aferu nazvali 'Selmayrgate', a Europski parlament je još u ožujku oštro osudio Junckerovo imenovanje, usporedivši ga s nepotizmom.

Pravobraniteljica je u utorak rekla kako je pronašla četiri slučaja lošeg upravljanja koji su posljedica nepoštivanja regulativa.

Problem je nastao oko tajnovitosti umirovljenja prethodnog glavnog tajnika Europske komisije, čime se 'umjetno stvorila hitnost' da se popuni ta funkcija bez transparentnog natječajnog procesa. O'Reilly je u očitovanju spomenula i brzo napredovanje Martina Selmayra koji je u vrlo kratkom roku od Junckerovog pomoćnika došao do funkcije glavnog tajnika Europske komisije.

Naime, Martin Selmayr je na sastanku Europske komisije najprije imenovan za funkciju zamjenika glavnog tajnika, a svega nekoliko trenutaka kasnije bio je imenovan glavnim tajnikom. Po svemu sudeći, brzina njegovog 'napredovanja' objašnjena je činjenicom da Selmayr nikada prije nije radio kao glavni ravnatelj ili njegov zamjenik neke od uprava u Komisiji, što je bio jedan od ključnih preduvjeta za dolazak na najvišu dužnost u birokratskom aparatu Europske komisije u kojem radi preko 33.000 službenika.

Pravobraniteljica je otvoreno kritizirala Europsku komisiju za 'defenzivne', 'dvosmislene' i 'ponekad borbene' odgovore na pitanja medija o tajnovitim manevrima o kandidaturi za čelne pozicije europske uprave, kao i selekcijskog procesa kandidata prije imenovanja Komisije.

- Sve je stvorilo rizik ugrožavanja teško stečenih visokih administrativnih standarda zbog kojih je povjerenje javnosti bilo potkopano - stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Glasnogovornik Europske komisije je u utorak tijekom konferencije za medije ponovio da oni ne vide postojanje sukoba interesa u imenovanju Selmayra za funkciju glavnog tajnika.

Juncker uskoro odlazi s dužnosti predsjednika Europske komisije, a procedura predviđa da će čelnici vlada država članica u suradnji sa zastupnicima Europskog parlamenta nadgledati odabir nove Komisije za sljedeći mandat.

Očekuje se da će Selmayr zadržati svoju funkciju i nakon odlaska Jeana-Clauda Junckera, no postoji mogućnost da će biti zamijenjen dolaskom novog sastava Europske komisije.

Unatoč tome što u Komisiji ima reputaciju 'briljantnog uma', kolege nerijetko ističu da se radi o osobi koja ne bira sredstva da ostvari svoje ciljeve, zbog čega je dobio brojne nadimke poput Monstrum i Machiavelli. Smatra ga se sivom eminencijom i jednim od najmoćnijih ljudi u vrhu europske politike.

Selmayr je Nijemac i demokršćanin, po obrazovanju doktor prava, politički je uvjereni eurofederalist. Poznat je kao radoholičar koji sve konce drži u rukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:09