Europska pučka stranka 'do daljnjega' suspendirala Orbánov Fidesz

Europska pučka stranka danas je službeno suspendirala Orbánov Fidesz iz svojih redova. Suspenzija stupa na snagu ovoga trenutka, a prema izjavi predsjednika grupacije EPP-a Josepha Daula, trajat će do daljnjega.
Prosvjed protiv mađarskog premijera Viktora Orbana
 Lisi Niesner / REUTERS

Za njegovu suspenziju glasovalo je 190 članova skupštine EPP-a, a samo tri člana tome se usprotivilo. Zanimljivo, sam Orban glasovao je za svoje isključenje.

Do prije samo nekoliko tjedana, Orbán je bezbrižno i odlučno krojio politiku prema svojim interesima i preferencijama zbog čega mu je posljednjih godina nezaustavljivo rasla popularnost. Međutim, Europska pučka stranka (EPP), najveća politička grupacija u Europskom parlamentu kojoj pripada njegova stranka Fidesz te hrvatski HDZ i HSS, zaključila je da je situacija izmakla kontroli i da se Orbánu mora stati na kraj.

Francuski republikanci, slovenski demokrati i talijanski 'snagaši' iz Forze Italije, koji također pripadaju EPP-u, protivili su se izbacivanju Fidesza iz grupacije. Baš kao i hrvatski HDZ. S druge strane, njemački demokršćani bili su jedan od većih 'motora' ove akcije, koje je potaknula i nova čelnica vladajuće stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer.

- Dokle god Fidesz ne odustane od svojih kontroverznih stavova, ne smije imati punopravno članstvo u EPP-u – izjavila je jučer nasljednica kancelarke Merkel.

'Europski diktator'

Mađarski premijer je uspješno koketirao sa svim ključnim političkim akterima na globalnoj sceni. Gotovo je podjednako dobro surađivao s europskim pučanima koji u svojim rukama drže bitne institucije Europske unije, s talijanskim i poljskim populistima, ali je i jedan od nekolicine europskih državnika koji istovremeno uspješno surađuje sa SAD-om i Rusijom. Sebe je nametnuo kao lidera koji zastupa nepopularno (ali prema njemu; nužno) mišljenje, dok je Mađarsku, nekadašnju komunističku državu istočnoga bloka, nametnuo kao državu čiji interesi naprosto moraju biti uvaženi.

Bruxelles je do rujna 2018. godine u brojnim prilikama okretao glavu od njegovih kontroverznih odluka. Dok je 2015. godine tijekom vrhunca migrantske krize izbjeglice gađao vodenim topovima i na granice stavljao zaštitnu žicu, prvi čovjek Europske komisije nije reagirao pretjerano oštro. Štoviše, nazvao ga je svojim 'najdražim europskim diktatorom'. Nakon što je Orbán otvoreno simpatizirao populističke pokrete radikalne desnice, predsjednik EPP-a Joseph Daul mađarskog je premijera usporedio s 'zločestim djetetom kojem obitelj ne smije okrenuti leđa'.

'Nuklearni članak'

Međutim, na plenarnoj sjednici u rujnu prvi se put na glas postavilo pitanje je li mađarski premijer možda pretjerao. Naime, tada je Europski parlament izglasao aktivaciju tzv. 'nuklearnog članka' Lisabonskog ugovora kojim se država članica suspendira zbog narušavanja vladavine prava. Tada je došlo do podijele u EPP-u na one koji se zalažu za njegovo izbacivanje iz te političke obitelji i one koji su smatrali da pučani moraju ostati ideološki raznovrsni.

Orban je zaključio da nema dovoljno političke volje u grupaciji da ga se uistinu sankcionira, pa je zaključio da se nitko neće protiviti ako u ime mađarske vlade u toj državi započne anti-EU kampanju. Diljem države svanuli su posteri na kojima su prikazana lica Jean-Claude Junckera i milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa koje je prozvao odgovornima za 'islamizaciju Europe'.

Taj je potez potaknuo 13 stranaka Europske pučke stranke da službeno podnesu zahtjev za izbacivanje Fidesza iz te političke obitelji. Vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber, početkom mjeseca poslao je otvoreno pismo u kojem je Orbána zamolio da ispuni tri ključna uvjeta kako bi ga se ostavilo u redovima pučana. Isprika, obustava sporne kampanje i zadržavanje sveučilišta CEU u Mađarskoj, više-manje su prošli ispod radara.

Mađarski premijer je prošloga tjedna poslao dopis čelnicima 13 stranaka koje se zalažu da se Fidesz izbaci iz EPP-a, u kojem je ponudio svoju ispriku, zamolivši kolege da 'još jednom razmisle prije nego što izbace njegovu stranku iz redova pučana'.

Opasna grupacija

Dok predizborne ankete pučanima predviđanju osjetan pad u broju mandata (s 217 na 177), Fidesz je jedna od rijetkih europskih stranaka koja će u svakom slučaju bilježiti borast (s 12 na 14 mandata). Također, valja napomenuti kako je mađarski premijer već najavio suradnju s ideološki puno kompatibilnijim strankama; poljskim Pravo i Pravda (PiS, ECR) na čelu koje je kontroverzni političar Jarosław Kaczyński te Ligom (ENF) kojom predsjeda potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini. Ukoliko do te suradnje uistinu dođe, što bi značilo da im nedostaje još četiri stranke iz još dvije različite države, zajedno bi mogli imati gotovo 70 mandata, čime bi postali jedna od najvećih grupacija Europskog parlamenta. Prema nekim kalkulacijama, mogli bi postati trećom najvećom parlamentarnom strujom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:24