Europska središnja banka očekuje usporavanje globalnog gospodarstva

Globalno bi gospodarstvo u 2019. godini trebalo usporiti a potom se stabilizirati, dok bi rast cijena trebao dodatno jačati, objavila je u četvrtak Europska središnja banka  (ECB) u najnovijem biltenu.
Europska središnja banka
 Profimedia, Alamy

Ulagači očekuju usporavanje gospodarstva na globalnoj razini, ponajprije zbog viših troškova zaduživanja u dolarima, ali i zbog napetosti u trgovinskim odnosima Sjedinjenih Država i Kine, podsjeća Reuters.

U najnovijem, redovnom gospodarskom biltenu ECB se složio s takvim predviđanjima, ali je također poručio kako očekuje jačanje inflacijskih pritisaka na globalnoj razini i u eurozoni.

- U prognozi budućih kretanja očekujemo da će globalna gospodarska aktivnost usporiti u 2019. godini pa nakon toga ostati stabilna - kaže se u biltenu ECB-a.

- Očekuje se također blago jačanje globalnih inflacijskih pritisaka budući da se viškovi kapaciteta smanjuju - stoji.

U biltenu su obrazložili odluku - objavljenu na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici - o okončanju programa kupnje obveznica krajem ove godine, putem kojeg je sveukupno u gospodarstvo eurozone ubrizgano 2.600 milijardi eura.

Planiraju ipak nastaviti reinvestirati prihod od obveznica koje dospijevaju na naplatu kroz dulje razdoblje nakon završetka ciklusa niskih kamatnih stopa.

Odluka o okončanju programa poticaja naišla je na kritike u pojedinim krugovima, koji upozoravaju da je izabran pogrešan trenutak budući da gospodarstvo pokazuje znakove posustajanja.

U ECB-u, čiji je jedini cilj ostvariti zacrtanu inflaciju od "nešto ispod dva posto", odgovaraju kako su uvjereni da će temljena inflacija u eurozoni nastaviti jačati u predstojećem razdoblju.

- Temeljna inflacija trebala bi postupno jačati u srednjoročnom razdoblju, podržana ECB-ovim mjerama monetarne politike, nastavkom gospodarskog rasta i jačom dinamikom rasta plaća - procjenjuju u ECB-u prema najnovijem biltenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:53