Europske države nisu pronašle rješenje za Iranski nuklearni sporazum

Zajednička vanjska i sigurnosna politika Europske unije jučer je zabilježila još jedan poraz.
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif (lijevo), visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini
 Francois Lenoir / REUTERS

Europski dužnosnici su tijekom jučerašnjeg dana bili spremni usvojiti mehanizam kojim bi se europskim kompanijama omogućilo da trguju s Iranom i pritom zaobiđu američke sankcije. Bio je to prijedlog tri ključne članice Europske unije; Ujedinjene Kraljevine, Francuske i Njemačke, čiji su diplomati tijekom proteklih dana uspješno osigurali načelni konsenzus za sva ključna pitanja vezana uz taj pomno osmišljeni mehanizam.

Naime, od kada su u svibnju 2018. godine Sjedinjene Američke Države izašle iz Iranskog nuklearnog sporazuma, ispunivši time jedno od ključnih obećanja predsjednika Donalda Trumpa, Washington je nametnuo financijske sankcije svim tvrtkama koje nastave surađivati s Teheranom. Svojim izlaskom iz Iranskog nuklearnog sporazuma, SAD je uvelike otežao preostalim potpisnicama tj. Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji i Ujedinjenoj Kraljevini, da osiguraju njegove ključne točke i spriječe Teheran da nastavi investirati u svoju nuklearnu infrastrukturu.

Također, kako bi zaštitile trgovinske interese svojih ključnih poduzeća koja zbog američkih sankcija trpe gubitke, tri europske države potpisnice sporazuma pokušavaju pronaći način da svojim kompanijama omoguće da trguju s Iranom bez sankcija. Nacrt mehanizma predviđa trgovinsku razmjenu dobrima poput hrane, goriva i medicinskih potrepština u određenoj protuvrijednosti, čime bi se zaobišla monetarna razmjena, a time i američke sankcije.

Posebnost vanjske politike Europske unije je u tome da uvijek postoji mogućnost veta, na kojeg su se tijekom jučerašnjeg sastanka odlučili španjolski i talijanski diplomati. Razlog takvoj odluci, smatraju politički analitičari, leži u 'povrijeđenom ponosu' Rima i Madrida koji nisu bili izravno uključeni u pregovore.

- Rekao bih da smo vrlo blizu pronalasku rješenja - rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u razgovoru s France24.

Germany's Foreign Minister Heiko Maas speaks during a 'Global Ireland' news conference in Dublin, Ireland January 8, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Sljedeća prilika za pronalazak rješenja ukazat će se 12. veljače, kada će se u Bruxellesu održati sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove. Međutim, još uvijek se ne zna hoće li tri države pričekati postizanje konsenzusa na razini cijele Unije, ili će samostalno krenuti u implementaciju mehanizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:21