Europske države podržale Direktivu o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu

Države članice Europske unije danas su podržale odredbe Direktive o zaštitu intelektualnog vlasništva na internetu, prema kojima će tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka morati plaćati autorima kreativnog sadržaja korištenje njihovih djela.
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Kao što smo već pisali u Euractivu, prošloga su tjedna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta zastupnici raspravljali o kontroverznoj Direktivi za zaštitu intelektualnog vlasništva na internetu, koja je od samoga početka oštro podijelila javnost. Dok jedni smatraju da je njezin cilj modernizirati zakonodavstvo tj. prilagoditi ga digitalnom dobu te omogućiti autorima da budu plaćeni za svoj kreativni sadržaj na internetu, drugi smatraju da će njezine odredbe zauvijek promijeniti internet i ograničiti slobodu koju trenutno uživamo.

Predstavnici Finske, Italije, Luksemburga, Nizozemske i Poljske, odbile su podržati sporni dokument, navodeći da bi se njegovim usvajanjem narušila inovativnost europskih zemalja, ali i njihova konkurentnost na globalnom digitalnom tržištu.

Rumunjska, država koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, na svom službenom Twitter profilu objavila je da je Europsko vijeće postiglo sporazum o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:02