Europski čelnici o odgodi Brexita: 'Dajte nam jasan razlog zašto bismo vam odobrili molbu!'

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je ljubazno podsjetio britanske političare da unatoč tome što je Donji dom izglasao odgodu Brexita, do nje doći samo pod uvjetom da na to pristane svih 27 preostalih zemalja.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (lijevo), predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier
 Yves Herman / REUTERS

Donji dom parlamenta je postigao dogovor da će od Europske unije tražiti odgodu Brexita, o čemu je Euractiv.hr već izvještavao. Međutim, britanski se zastupnici još uvijek nisu usuglasili žele li kratku odgodu (do 23. svibnja), ili dugu odgodu (30. lipnja).

U svakom slučaju, europski čelnici će sljedećeg tjedna morati jednoglasno odobriti molbu Londona, zato što će u suprotnom Ujedinjena Kraljevina 29. ožujka morati napustiti Uniju prema prvotnom planu.

Europsko vijeće, institucija u kojoj sjede čelnici država članica, sljedeći će tjedan razmotriti zahtjev Londona, ali samo pod uvjetom da Britanci dokažu da je zahtjev opravdan. Naime, državnici smatraju da se odgodom od mjesec dana neće bitno promijeniti situacija, zato što se u tom kratkom periodu neće pronaći rješenje za pat pozicije u kojoj se našla britanska vlada.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na svom je službenom Twitter profilu najavio da se nada da će EU odobriti 'dugu odgodu Brexita kako bi se zastupnici mogli usuglasiti oko strategije izlaska'.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Stef Block još je u srijedu bio upozorio Theresu May da će trebati uvjeravati svaku državu posebno za odgodu Brexita, naglasivši pritom da će u tom slučaju morati ponuditi konkretne prijedloge i jasnu strategiju.

Europska unija mora inzistirati na tome da Britanci napuste Uniju u što skorijem roku, smatraju liberali. Čelnik političke grupacije ALDE Guy Verhofstadt izrazio je svoju frustraciju zbog nejasnih signala koje London posljednjih mjeseci šalje Europi. Na svom je službenom Twitter profilu naglasio da 'bi Bruxelles mogao odobriti kratku odgodu, ali samo u slučaju da se državama jasno objasni zašto im odgoda treba'.

- London nam treba objasniti što zapravo želi – rekao je tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu.

Zastupnik Europskog parlamenta iz redova socijaldemokrata Jo Lenin upozorava da Unija ni u kojem slučaju ne bi smjela odobriti odgodu Brexita nakon 23. svibnja.

- Odgoda Brexita za 30. lipnja, kao što traži britanska premijerka, podrazumijeva rizik da se London i dalje neće postići konsenzus, a da će se britanski kaos preliti i na Europsku uniju. Što ako Ujedinjena Kraljevina ne napusti EU do 2. srpnja kada službeno počinje novi saziv Parlamenta? Stabilnost EU ne smije biti kompromitirana zbog Brexita – izjavio je Lenin, dodavši da smatra kako Sporazum o Brexitu ne bi bio prihvaćen ni na trećem glasovanju u Donjem domu parlamenta.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je na svom službenom Twitter profilu objavio da bi raspisivanje još jednog referenduma bilo nepošteno prema ljudima koji su prvi put odlučili napustiti Uniju.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska podržati odgodu Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:51