Europski mediji prenijeli vijest o suspenziji Elizabete Mađarević: 'Incident osramotio najmlađu članicu EU'

Autor:

  • Tea Trubić

20.08.2019.

Screenshot / FACEBOOK

Elizabeta Mađarević (lijevo); sporni komentar (desno)

- Dužnosnica hrvatske diplomacije suspendirana zbog rasističkog posta – naslov je članka britanskog portala BBC News.

Time su kontroverzne Facebook objave suspendirane dužnosnice hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova objavljene i u drugim zemljama EU, a vijest je najviše odjeknula u državi u kojoj je Mađarević bila angažirana – Njemačkoj. Der Standard piše o skandalu zbog rasističkog posta hrvatske dužnosnice, dok ZDF piše o diplomatkinji u Berlinu koja na Facebooku zaziva 'bijelu Europu'.

Njih je, kao i Vladu RH koja ju je u tu državu poslala početkom srpnja, najviše je šokirala kritika upućena vladi Angele Merkel, zato što je uistinu neobično da se diplomatski službenici tijekom mandata ogluše na upute svog resora i samoinicijativno kritiziraju vladu države koja ih je de facto ugostila.

- Incident je osramotio Hrvatsku, koja se Europskoj uniji pridružila tek 2013. godine, a koja će početkom 2020. prvi put predsjedati Vijećem EU – stoji u članku BBC-a.

Podsjetimo, prvoj tajnici hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeti Mađarević prekinut je diplomatski mandat u Njemačkoj zbog 'teške povrede dužnosti'. Novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman objasio je da diplomatski dužnosnici tijekom službe nikada nisu privatne osobe, i kao takve nemaju luksuz izražavati vlastito mišljenje na društvenim mrežama, zato što diplomati provode politiku vlade države koja ih je na mandat poslala.