Europski parlament odbio dva kandidata Ursule von der Leyen

I prije formalnog početka saslušanja povjerenika kojima je već alocirala resore, buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u velikim problemima.
Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
 Kacper Pempel / REUTERS

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta (JURI), službeno je potvrdio sumnju postojanja sukoba interesa za rumunjsku kandidatkinju Rovanu Plumb, kojoj je von der Leyen namijenila portfelj transporta te mađarskog kandidata Laszla Trócsányija koji je trebao preuzeti resor susjedske politike EU.

Odbor je tajnim glasanjem odlučio da kandidati iz Rumunjske i Mađarske dođu na dodatne konzultacije prije saslušanja u Europskom parlamentu. Navodno, Rovana Plumb nije pojasnila neke kredite, dok Trócsány nije elaborirao aktivnosti tijekom odvjetničke karijere, kao i objašnjenje koji će biti status njegova odvjetničkog ureda nakon aktivacije mandata u Komisiji.

Riječ je o presedanu pri odabiru povjerenika Europske komisije. Ako se bude poštovala volja parlamentarnog odbora, ova dva kandidata ne bi trebala niti ići na saslušanje. Odbor će poslati pismo Europskoj komisiji u kojem će je obavijestiti da postoji sumnja na sukob interesa, a ako se ona ne razjasni u najskorijem mogućem roku, smatra se da kandidati nisu zadovoljili temeljne uvjete za obnašanje dužnosti EU povjerenika.

Nova predsjednica Ursula von der Leyen, našla se tako u nimalo jednostavnoj situaciji u kojoj bi čak dva kandidata mogla biti odbačena prije službenog početka saslušanja. Unatoč tome što ona, teoretski, može inzistirati na tim kandidatima, time riskira sukob s Europskim parlamentom koji bi joj u tom slučaju mogao pokušati srušiti nominaciju nekih drugih kandidata.

U slučaju da se ne pronađe rješenje za pitanje sukoba interesa, predsjednik Europskog parlamenta David Maria Sassoli dužan je poslati upit novoj predsjednici Komisije von der Leyen u kojem traži njezino očitovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:27