Europski parlament raspravljao o rastu desnog ekstremizma, u govoru češkog zastupnika spomenuta i Hrvatska

Europski parlament je u utorak raspravljao o rastu neofašističkog nasilja u Europi, a u tom je kontekstu u žustroj raspravi jedan češki zastupnik spomenuo i Hrvatsku.
 Matthias Rietschel/Reuters / Sean Gallup/Getty Images

- Društvena polarizacija je pojačana. Razgovaramo samo s onima koji se slažu s nama i to dodatno potiče podjele u našem društvu - u svom je govoru istaknula Vera Jourova, povjerenica Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova.

U svom govoru posvećenom zločinima iz mržnje koji bujaju diljem Europe, Jourova se osvrnula na nedavna ubojstva migranata u talijanskoj Macerati, nasilnim prosvjedima u njemačkom gradu Chemnitzu te rastu antisemitizma u državama poput Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva te Njemačke.

Jourova je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu poručila kako europsko društvo treba pojačati svoj angažman u borbi protiv ksenofobije i rasizma, istaknuvši pritom i potrebu da se pronađu uzroci koji hrane mržnju, strah, siromaštvo, nesigurnost i općenitu zabrinutost građana.

Zaključila je da tom trendu doprinosi i loš odgovor Europe na migrantsku krizu, kao i teroristički napadi te tehnološka revolucija zbog koje 'ljudi više ne razumiju svijet i sve češće traže sigurnost'.

Povjerenica je istaknula kako Komisija aktivno predvodi borbu protiv govora mržnje na internetu, pozvavši pritom i države članice, kao i predstavnike tehnološke industrije da pojačaju svoje inicijative. Također, pozvala je političare da izbjegavaju koristiti izjave koje dodatno dijele građane, ali je pritom zamolila medije da se odupiru sadržaju koji širi mržnju i netrepeljivost.

Jourova je u završnoj riječi svoga govora zaključila kako će se 'nažalost o toj temi još morati pričati i u budućnosti'.

Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici upozorili da je demokracija krhka te da treba osuditi svako nasilje i mržnju s ciljem očuvanja temelja Europske unije; toleranciju, slobodu govora, vladavinu prava te druge vrijednosti. Istaknuli su važnost jačanja kvalitetnijeg obrazovanja i osnaživanja medijske pismenosti.

Češki zastupnik Stanislav Polčak, pripadnik Europske pučke stranke, u svom se govoru spomenuo Hrvatsku, upozorivši da se nedavno veličao ustaški pokret koji se pojavio 'čak i u izvještaju Vijeća Europe'.

- Mislim da snaga ekstremne desnice nije dovoljno jaka da ugrozi Europu, no ako demokratske stranke ne pronađu način, opasnost bi mogla sastaviti rasti - zaključio je Polčak, dodavši kako nasilje dolazi i s krajnje ljevice koja zagovara represivne mjere u borbi protiv tih pojava.

Rasprava je privukla i pripadnike ekstremne desnice, poput finskog zastupnika Jussija Halla-ahoa, koji je svoje kolege upozorio da je potrebno govoriti i o nasilju ljevice i islamskog fundamentalizma.

Za riječ se javio i Mario Borghezio, član vladajuće talijanske stranke La Liga, koji je osuđen i za podmetanje požara u napadu na migrante.

- Groteskno je čuti kako govorite o opasnostima fašizma toliko nakon Drugog svjetskog rata i građanskih ratova, mora da je to frojdovska stvar - rekao je talijanski ekstremist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:24