Europski parlament spreman za uvjetno produljenje Brexita

eurozastupnici odlučni da će odbiti svaki sporazum o povlačenju bez zaštitnog mehanizmaza odlazak bez dogovora bit će odgovorna isključivo Ujedinjena Kraljevinamoguće je drugo uvjetovano produljenje roka iz članka 50. ako ga Ujedinjena Kraljevina zatraži
Nigel Farage je imao još jedan nastup u Europskom parlamentu
 Vincent Kessler / REUTERS

Sporazum o povlačenju pošten je i uravnotežen te pruža pravnu sigurnost, kažu zastupnici u rezoluciji ponavljajući potporu Parlamenta „urednom Brexitu”.

Europski parlament i dalje podupire „uredan Brexit” koji se temelji na već dogovorenom sporazumu o povlačenju, potvrdili su ponovno zastupnici u Europskom parlamentu u rezoluciji usvojenoj danas s 544 glasa za, 126 protiv i 38 suzdržanih.

U dokumentu se također ističe da se u postojećem Sporazumu o povlačenju uzimaju u obzir ograničenja Ujedinjene Kraljevine i načela EU-a te osigurava pravedno i uravnoteženo rješenje.

Pravna sigurnost

Parlament naglašava da se Sporazumom štite prava i životne odluke europskih i britanskih građana, osigurava mehanizam financijskog namirivanja obveza Ujedinjene Kraljevine i uzima u obzir zahtjev Ujedinjene Kraljevine za prijelaznim razdobljem. Osim toga, Sporazumom o povlačenju osigurava se potreban zaštitni mehanizam za očuvanje statusa quo u Irskoj, osiguravanjem Sporazuma na Veliki petak i jamstvom suradnje sjevera i juga otoka.

Zastupnici su u rezoluciji potvrdili da će biti spremni vratiti se izvornom prijedlogu EU-a o zaštitnom mehanizmu samo za Sjevernu Irsku. Otvoreni su i za „alternativna rješenja” ako su pravno i operativno vjerodostojna te u skladu s vodećim načelima EU-a. Međutim, zastupnici u Europskom parlamentu naglašavaju da neće pristati na sporazum o povlačenju bez zaštitnog mehanizma.

Za izlaz „bez dogovora” isključivo odgovorna Ujedinjena Kraljevina

U vezi s događajima posljednjih dana u Ujedinjenoj Kraljevini, zastupnici ističu da bi Ujedinjena Kraljevina morala u potpunosti preuzeti odgovornost za izlaz „bez dogovora” i ozbiljne posljedice koje bi uslijedile.

Parlament također naglašava da se scenarijem „bez dogovora” ne bi ukinule obveze Ujedinjene Kraljevine u pogledu financijskih sporazuma, zaštite prava građana i poštivanja Sporazuma na Veliki petak, koji su nužni preduvjeti za to da Parlament odobri bilo koji budući odnos između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

S tim u vezi eurozastupnici pozdravljaju mjere planiranja za slučaj izvanredne situacije, ako dođe do scenarija „bez dogovora”, koje su usvojile institucije EU-a i države članice.

Građani ostaju ključni prioritet Parlamenta

Zaštita prava i životnih odluka građana EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanskih državljana u EU-u i dalje je glavni prioritet Parlamenta. Zastupnici pritom izražavaju zabrinutost zbog provedbe Programa naseljavanja u Ujedinjenoj Kraljevini. Zastupnici u Europskom parlamentu također potiču ostalih 27 država članica da pristupe velikodušno i dosljedno te da pruže pravnu sigurnost britanskim državljanima koji borave diljem EU-a.

Uvjetno produljenje

Zastupnici su spremni na produljenje razdoblja pregovora u skladu s člankom 50. ako to zatraži Ujedinjena Kraljevina Uvjet je da je produljenje opravdano i ima posebnu svrhu poput:

  • izbjegavanja izlaska „bez dogovora”
  • održavanja općih izbora ili referenduma
  • opoziva članka 50.
  • prihvaćanja sporazuma o povlačenju.

Zastupnici dodaju i da produljenje ne bi trebalo utjecati na rad i funkcioniranje institucija EU-a.

Kontekst

Nakon odluke donesene na izvanrednom sastanku na vrhu Europskog vijeća 10. travnja 2019. o prihvaćanju zahtjeva Ujedinjene Kraljevine za produljenje roka iz članka 50., Ujedinjena Kraljevina trebala bi napustiti EU do 31. listopada.

Sljedeći koraci

Rezolucijom novi Parlament potvrđuje potporu trenutačnom pristupu EU-a uoči odlučujućeg sastanka na vrhu šefova država ili vlada EU-a u listopadu. Svaki sporazum o povlačenju i buduće pridruživanje ili međunarodni sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom morat će odobriti Europski parlament.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker obratio se u srijedu ujutro zastupnicima na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u okviru rasprave o statusu povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Predsjednik Juncker raspravu je otvorio sljedećom izjavom: "Rekao sam premijeru Johnsonu da nisam emotivno vezan uz zaštitni mehanizam, no da ne namjeravam odustati od ciljeva kojima služi.“ Zastupnicima je objasnio i da je na sastanku u Luxembourgu pozvao britanskog premijera da iznese „konkretne i operativne prijedloge u pismenom obliku o alternativnim načinima postizanja tih ciljeva“. Predsjednik je izjavio da je izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije bez dogovora i dalje vrlo realan rizik te dodao da je „to možda izbor vlade Ujedinjene Kraljevine, ali to nikada neće biti izbor Europske unije“. Predsjednik Juncker na kraju svog govora čestitao je državama članicama Europske unije na velikom jedinstvu u djelovanju i solidarnosti koje su pokazale tijekom pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom te izjavio: „To je jedinstvo naše najveće blago i naša najveća prednost.

Sjednici je prisustvovao i glavni pregovarač Europske komisije Michel Barnier. Tijekom rasprave je objasnio da, kada je riječ o zaštitnom mehanizmu za granicu između Irske i Sjeverne Irske, „u sporazumu o povlačenju trebamo pravno izvediva rješenja“ te da smo „uvijek spremni saslušati svaki prijedlog Ujedinjene Kraljevine i danonoćno raditi na tome“. Spomenuo je i budući odnos Ujedinjene Kraljevine i Europske unije te objasnio da su u slučaju „velike i važne zemlje kao što je Ujedinjena Kraljevina, koja nam je tako blizu i koja se oslanja na nas za polovicu svoje vanjske trgovine, za ambiciozno gospodarsko partnerstvo neophodna zajednička pravila igre. Zbog toga će ambicioznost eventualnog budućeg sporazuma o slobodnoj trgovini o kojem ćemo u svakom slučaju morati pregovarati s Ujedinjenom Kraljevinom izravno ovisiti o jamstvima u području društvenih odnosa, zaštite okoliša, tržišnog natjecanja i državnih potpora koja ćemo zajednički staviti na papir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:17