Europski parlament zatražio hitnu zabranu neonacističkih skupina u Europi

Autor:

  • Cécile Barbière/ EURACTIV.com

29.10.2018.

CC

Marš desničarske skupine Génération Identitaire u svibnju 2016. godine

Suočeni s usponom ksenofobije u Europi, europski zastupnici (MEP) žele poduzeti čvrstu akciju protiv neofašističkih i neonacističkih skupina, koje trenutno iskorištavaju određenu razinu diskrecije u nekoliko država. Izvješćuje Euractiv Francuske.

Ksenofobija se hrani neofašističkim i neonacističkim skupinama u Europi, a Europski parlament je zatražio u četvrtak (25. listopada) njihovu hitnu zabranu.

Europski zastupnici (MEP) su usvojili rezoluciju, osuđujući porast u broju slučajeva povezanih s mržnjom i netolerancijom u Europi. Također, odluka poziva na akciju koja se treba poduzeti protiv malih desničarskih skupina koje potiču rast ksenofobije.

Prema odluci – koja je bila usvojena s 355 glasova za, 90 protiv i 39 suzdržanih – ''nedostatak ozbiljne akcije protiv neofašističkih i neonacističkih skupina je omogućio okolnosti trenutnog ksenofobnog vala u Europi".

Europski zastupnici (MEP) osobito su ciljali na rast ozbiljnih napada motiviranih ksenofobijom, poput napada 2011. godine u Norveškoj, ubojstva britanske zastupnice Jo Cox i nedavnih napada male fašističke grupe u Italiji na europarlamentarku Eleonoru Forenzu.

Mjere nekažnjavanja

Rezolucija poziva članice država, između ostalog, da osude i kazne zločine mržnje i govor mržnje najjačim kaznama. Također, traže zabranu neofašističkih i neonacističkih skupina ili bilo kakvih drugih zaklada ili udruga koje uzvisuju i slave nacizam i fašizam.

 

Još jedna razina djelovanja koju zagovaraju europski zastupnici je borba protiv govora mržnje na internetu. Internet je glavni pokretač širenja rasizma, fašizma i ksenofobnog govora.

"Hitno moramo osuditi te pokrete koji nisu dopušteni u našim demokracijama, ni pod kojim uvjetima. Od ubojstva Jo Cox od strane ekstremnog deničara, Talijana koji je ustrijelio šest imigranata tijekom rasistički motiviranog napada, do homofobnih napada u Francuskoj, ti neprihvatljivi činovi su u porastu" - naglasila je Sylvie Guillaume, potpredsjednica europskog parlamenta.

Ova francuska socijalistkinja je posebice naglasila Génération Identitaire, Francusku ekstremno desničarku grupu odgovornu za nekoliko akcija usmjerenih protiv izbjeglica posljednjih mjeseci, posebice u Francuskoj.

Génération Identitaire

U travnju 2018. godine, šačica aktivista iz različitih Europskih država je podignula simboličnu granicu u Col de l’Échelle u Alpama, koja služi kao prolaz izbjeglicama koje žele prijeći u Francusku iz Italije.

U listopadu, ta mala ekstremna skupina je zauzela sjedište SOS Méditerranée u Marseilleu, nevladine organizacije koja financira spašavanje migranata na brodu Aquarius.

"Snažno osuđujemo Francusko nedjelovanje protiv male grupe poput Génération Identitaire, unatoč našim stalnim zahtjevima za njeno raspuštanje. Želimo da novi ministar unutrašnjih poslova krene drugačijim putem od svog prethodnika. Te grupe predstavljaju opasnost za građane i naše demokracije!" pozvala je Guillaume.

U zadnjem izvješću objavljenom u ožujku, Francuska nacionalna konsultativna komisija za ljudska prava (CNCDH) smatra da je razina rasizma, antisemitizma i ksenofobije ''ekstremno zabrinjavajuća".

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version