Europski sud za mjesec dana odgodio odluku o svojoj nadležnosti u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije

Europski sud je za mjesec dana odložio svoju odluku o tome je li nadležan za pitanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije.
Miro Cerar, sadašnji ministar vanjskih poslova, kao premijer je podigao tužbu protiv Hrvatske. Na slici s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem
 Boris Kovacev / CROPIX

Odluka je trebala biti donesena 6. studenog, a kako doznaje slovenska agencija sta, bit će objavljena 11. prosinca. Odluku bi trebao donijeti Priit Pikamäe, estonski odvjetnik i predsjednik Vrhovnog suda te zemlje. On je, naime, nakon što je srpnju završena rasprava vezana uz slovensku tužbu, preuzeo rad na tom predmetu i najavio da će svoje mišljenje iznijeti 6. studenog.

Europski sud je odbio dati bilo kakve dodatne informacije o razlozima za odgađanje donošenja odluke te su za sta izjavili samo da to nije tako rijedak slučaj posebno u situaciji kada izvjestitelj zatraži više vremena za pripremu mišljenja.

Naime, nakon što je Hrvatska odbila prihvatiti presudu ad hoc Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom jer je proces bio kompromitiran nedozvoljenim kontaktima slovenskog suca i predstavnice vlade u Ljubljani, Slovenija je odlučila nastaviti tužbeni proces.

Europska komisija se proglasila nenadležnom, pa se zatim Ljubljana obratila Europskom sudu tvrdeći da je Hrvatska, ne prihvativši odluku Arbitražnog suda, prekršila europsko pravo. Zagreb tvrdi da o tome nema govora te da nije riječ o pitanju europskog već međunarodnog prava u bilateralnim odnosima.

Treba naglasiti da Europski sud ne raspravlja o meritumu problema već samo donosi odluku o tome je li uopće nadležan o tome pitanju. Ukoliko se proglasi nadležnim slijedit će sudski proces. Ako se proglasi nenadležnim, Slovenija će ostati u situaciji da se obrati Međunarodno sudu pravde u Haagu koji je od prvog trenutka izbjegavala. Pa je malo vjerojatno da bi se odlučila na taj korak.

Pitanje provedbe arbitražnog sporazuma u Sloveniji je i dalje važna politička tema. Janez Janša, lider opozicije, u razgovoru za Euractiv.hr naveo je da on smatra da bi se bolje rješenje od arbitraržnog moglo postići bilaterlanim pregovorima zbog čega se našao pod napadima vladajuće koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:35