Početak jednogodišnjeg mandata

Francuska će tijekom predsjedanja G7 u fokus staviti borbu protiv nejednakosti

Borba protiv nejednakosti i globalnog zatopljenja bit će fokus francuskog predsjedanja skupine zemalja G7 u 2019. godini. Također, Francuska je naglasila važnost stvaranja bližih veza s državama Afrike, osobito u kontekstu multilateralizma, izvještava Euractiv.fr.
Emmanuel Macron tijekom svog novogodišnjeg govora u Elizejskoj palači u Parizu
 Michel Euler / REUTERS

Svi govore o nejednakosti koja je nastala kao posljedica globalizacije, na razini Francuske, ali i cijeloga svijeta. U rujnu 2018. godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron, u govoru održanom pred Općom skupštinom UN-a uputio je oštru kritiku zbog 'građana koje je globalizacija zaobišla'. Samo nekoliko tjedana kasnije, kao da su željeli naglasiti važnost te poruke, pokret 'žutih prsluka' održao je još jedan u nizu prosvjeda, koji se u kontinuitetu održavaju već više od mjesec dana.

- Misao vodilja francuskog predsjedanja grupacijom G7 bit će dodjeljivanje 'nove društvene dimenzije' globalizaciji, ali i smanjivanje nejednakosti u društvu - rekao je Jean-Yves Le Drian, ministar vanjskih i europskih poslova tijekom prezentacije plana za mandat Francuske.

Nejednakost spolova

Baskijski će grad u kolovozu ugostiti predsjednike država grupacije G7, koja predstavlja vodeće svjetske ekonomske sile. Među njima se nalaze Francuska, Njemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Kanada i SAD. Prvoga siječnja, Francuska je započela svoj jednogodišnji mandat predsjedanja skupinom, što će biti njezin sedmi put da vodi G7 od njezina osnutka 1975. godine.

- Jedan od glavnih prioriteta bit će jačanje borbe protiv problema porezne optimizacije i poreznih oaza – ministar je nadodao.

Međutim, to neće biti jedini tip nejednakosti tijekom mandata Francuske na čelu G7. Puno će se pažnje posvetiti i nejednakosti između muškaraca i žena, što je glavni fokus mandata Emmanuela Macrona. Trenutno se priprema izrada 'Biarritz pakta za jednakost', kao i nagrade 'Simone Veil' posvećene najvećoj francuskoj borkinji za ženska prava, koja će biti dodijeljena pojedincima za angažman u domeni spolne ravnopravnosti.

Posebno mjesto za Afriku

S obzirom na to da borba za jednakost počinje na polju obrazovanja, Pariz će podržati napore G7 da 'odlučno djeluje u tom sektoru, posebice za žene u području subsaharske Afrike'. Francuski predsjednik je tu izjavu ponovio i prije više od godinu dana, tijekom konferencije Globalnog partnerstva za obrazovanje u Dakru. Cilj te inicijative bio je promovirati obrazovanje u 65 država u razvoju, od kojih se većina nalazi u Africi.

Treća konferencija UN-a imena 'One planet', trebala bi se održati istovremeno sa sastankom u Biarritzu. Ova privatno-javna konferencija pokrenuta je 2017. godine s ciljem nadopunjavanja konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP) te dodatnog poticanja za ispunjavanje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine. U prosincu, Le Drian je ponovno istaknuo francusku predanost tom sporazumu te je obećao da će se 'fokusirati na klimatske financije'.

Ciljevi multilateralizma

Prije svega, riječ je o daljnjem prikazu multilateralizma kojeg zagovara Macron, a kojeg je ponovno promovirao u svom govoru u UN-u. Suočeni s politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i zamjenika talijanskog premijera Mattea Salvinija i Ujedinjenim Kraljevstvom koje prolazi kroz Brexit, Francuska želi na sljedećoj konferenciji G7 uključiti države koje nisu dio skupine G7, ali 'dijele Francuske prioritete' Također, osim sudjelovanja ostalih država, raspravljat će se i o drugim problemima poput digitalnog sektora, osobito u kontekstu kibernetičke i državne sigurnosti.

Valja naglasiti da će na konferenciji u Biarritzu ovoga kolovoza sudjelovati i predstavnici Indije, Južnoafričke Republike, Meksika i Australije.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:01