Hoće li centar držati ravnotežu moći u fragmentiranom Europskom parlamentu?

Autor:

  • Cécile Barbière / Euractiv.com

31.10.2018.

CC

Vjećnica Europskog parlament

Sve veći broj centrista bi mogao zaustaviti 'veliku koaliciju' desnice i ljevice u Europskom parlamentu . Izvješćuje EURACTIV Francuske.

Je li došao kraj monopolu dviju najvećih europskih političkih stranki u parlamentu? To je nalaz izvješća pod nazivom “Parlement européen 2019 : quel hemicycle ? Quelle Europe ?” (Europski parlament 2019: Kakva vjećnica? Kakva Europa?”) Instituta Jacques Delors/Naša Europa.

Izvješće o budućoj političkoj ravnoteži u Europskom parlamentu se temeljilo na dva usporedna kretanja: slabljenju dviju glavnih političkih grupacija u parlamentu, i uspon centra nakon uspjeha  La République En Marchea u Francuskoj.

Trenutno, stranka desnog centra Europska pučka stranka (EPP) i stranka lijevog centra Socijalista i Demokrata (S&D) imaju 219 i 188 članova u Europskom parlamentu, čime čine većinu od 407 od 751 zastupnika u parlamentu.

Prema kraju ''velike koalicije”?

Tijekom ovog saziva Europskog parlamenta i tijekom prethodnih, ovaj 55 postotni blok je omogućio formiranje većine između dvije najveće obitelji. Međutim, europski izbori u svibnju 2019. godine preustrojit će političku ravnotežu.

S Brexitom i brojem europarlamentaraca iz nekih zemalja koji se prilagođavaju prema njihovom broju stanovništva, Europski parlament će se smanjiti sa 751 zastupnika na 705. Prema tome, 353 glasača će biti potrebno za običnu većinu.

S druge strane, na S&D će negativno utjecati odlazak Britanaca, s obzirom na to da laburisti u parlamentu predstavljaju jednu od svojih najvećih delegacija.skupinu od nule Najveća briga je budućnost eurozastupnika talijanske Demokratske stranke, najveće delegacije socijalista.”Ne može se isključiti da će se u nadolazećim mjesecima dogoditi podjela u Demokratskoj stranci,” istaknulo je izvješće. U skladu s tim, socijalistička grupa bi mogla pasti na samo 137 članova, prema procjenama izvješća.

Na strani EPP-a, očekuje se pad broja njihovih zastupnika u parlamentu koji će smanjiti broj članova desnog centra na 178, nakon izbora sljedećeg svibnja.  “Odnosno dvije skupine će ostati najveća i druga najveća grupa u europskom parlamentu, ali bez postizanja većine između njih,” istaknulo je izvješće. skupinu od nule

Ova situacija treba dati novu težinu drugim političkim grupama, bez kojih ne bi više bilo moguće formirati većinu. Najvažnija između njih su centristi Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE).

 

Lopta je u sredini

Stranka La République en Marche (LREM) Emmanuela Macrona bi mogla dobiti 21 mjesto, prema trenutnim prognozama.Štoviše, ako se talijanska Demokratska stranka podjeli, nova stranka Mattea Renzia bi se vjerojatno pridružila klubu ALDE,” naglasilo je izvješće.

Međutim, Macronova stranka koja se pridružuje ALDE-u ostaje hipotetičan scenarij jer LREM nije zauzeo jasan stav o svojoj budućnosti u parlamentu. Trenutačno ostaju dostupne dvije opcije. Prva je krenuti od nule i formirati skupinu  unutar parlamenta, što će zahtijevati minimalno 25 eurozastupnika iz najmanje sedam zemalja EU.

Drugo rješenje koje se čini vjerojatnije je pridruživanje ALDE-u, ovisi o sposobnosti LREM-a da koegzistira s karizmatičnim Guyem Verhofstadtom. ''Nedostatak je ovdje potreba za kompromisom s političkom obitelji koja je već uspostavljena i čijom parlamentarnom skupinom predsjeda snažna osobnost”, navodi u izvješću. Ankete pokazuju da će, između ostalog, u budućoj centralnoj skupini biti oko 93 eurozastupnika, s dodatnim zastupnicima parlamenta izabranih iz Ciudadanosa (Španjolska) i FDP-a (Njemačka).

Ograničeno uzdizanje populista

Uspon populista u budućem parlamentu trebao bi biti ograničen, osobito kao rezultat "učinka Brexit". Europska skupina konzervativaca i reformista (treća po veličini skupina u Europskom parlamentu u kojoj sjede britanski konzervativci) bi se trebala smanjiti sa 71 na 48 zastupnika europskog parlamenta.

Međutim, klub zastupnika “Europa, nacija i sloboda”, gdje posebice sjede stranke Marine Le Pen i Mattea Salvinija, mogla bi povećati svoj broj zastupnika s 35 na 50. Naposljetku, unatoč odlasku britanskih članova UKIP-a, klub zastupnika 'Europa slobode i izravne demokracije' mogla bi doživjeti da im broj članova naraste s 45 na 53 zastupnika.

Sveukupno, sve tri euroskeptične skupine zajedno bi okupile 160 članova,  dok su do sada imale 151.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.