Hoće li oni koji odlučuju shvatiti da nema planeta B?

“Nema planeta B”, vikalo se jučer diljem planeta A. Dok je vrhunac brige za klimu tijekom moga školovanja bilo čitanje o čovječuljku Eko Eku s planeta Bon-Bon koji je došao očistiti Zemlju od otpada, danas jednostavno više nije cool ako se ne pojaviš na petku za klimu.
Greta Thunberg, 16-godišnja djevojčica koja je postala zaštitno lice poziva političkim elitama da učine što brže što više za spas planeta
 Lucas Jackson / REUTERS

Uistinu, svijet se promijenio i mi sami, naši roditelji, bake i djedovi preplavili smo ga otpadom. Proizvodi poput plastičnih vrećica, umjetnih materijala, električnih aparata su prije samo 70 ili 60 godina predstavljani kao nešto najnormalnije i najpotrebnije. Pritom su industrijske revolucije, borba za snažna gospodarstva i rivalstva učinili ostatak posla kad je riječ o zagađenju. Danas se paradigma promijenila.

U prošlosti su postojale kampanje za borbu protiv ropstva, rasizma, sufražetkinje su se borile za ženska prava. Sve su one utjecale na nove oblike građanskog aktivizma. Ipak, niti jedan građanski pokret do sada nije imao toliki efekt - efekt hipnotičke Grete - koji je uspio preplaviti ulice gradova na svim kontinentima.

Odaziv na prosvjede protiv klimatskih promjena reakcija je na sve čemu svjedočimo oko sebe i što prijeti opstanku čovječanstva. Tu su slike: 30 stupnjeva na Aljaski, indijskog grada Chennaija bez vode, Bolsonara sa žigicama, vorteksa plastike u Pacifiku...

Zbog izgubljenih desetljeća, neaktivnosti vlada i poricanja, borba protiv globalnog zatopljenja hitno je potrebna. No, nisu vlade jedine koje moraju promijeniti politiku nego je odluka i na nama samima i našim odabirima. A mi smo se već dovoljno razmazili svime što nam je na raspolaganju, što možemo kupiti u trgovačkim centrima i što mislimo da nam je potrebno u svakodnevnom životu.

Globalni štrajk za klimu pokazuje kolika je zabrinutost za opstanak planeta A, ali postoji li savršeno rješenje za oko 7,6 milijardi ljudi na Zemlji? Nove vrste energije, pametni gradovi, novi oblici obrađivanja zemlje, pretjeran uzgoj prirodnih materijala mogli bi sa sobom donijeti nove posljedice o kojima ćemo znati za 60 ili 70 godina, ako do tada opstanemo jer nova predviđanja za planet Zemlju nisu najbajnija.

Možda će nam se jednostavno posrećiti da kao u romanu Hrvoja Hitreca svi Zmazi budu uništeni, a njihov vođa Smeć uhvaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:13