Iran odbio mehanizam EU: 'Za nas prijedlog nije prihvatljiv, ali cijenimo vaš trud!'

Autor:

  • Tea Trubić

05.02.2019.

Iran's President Hassan Rouhani speaks during his visit to the shrine of the founder of the Islamic Republic, Ayatollah Ruhollah Khomeini, south of Tehran, Iran, January 30, 2019. Official President website/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Official President website/Handout via REUTERS / REUTERS

Predsjednik Irana Hassan Rouhani

Teheran je danas odbio implementirati mehanizam kojeg su nedavno predložile ključne članice EU, potpisnice Iranskog nuklearnog sporazuma, kojim su pokušale omogućiti svojim kompanijama da trguju s Iranom i zaobiđu američke sankcije.

- Implementacija ovog mehanizma za nas nije prihvatljiva – rekao je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zaif, misleći pritom na prijedlog Ujedinjene Kraljevine, Francuske i Njemačke, koji je u međuvremenu dobio naziv INSTEX.

Predloženi mehanizam predviđa trgovinsku razmjenu dobrima poput hrane, goriva i medicinskih potrepština u određenoj protuvrijednosti, čime bi se zaobišla monetarna razmjena, a time i američke sankcije.

Podsjetimo, kao što smo već i napisali u prošlotjednom članku, od kada su u svibnju 2018. godine Sjedinjene Američke Države napustile Iranski nuklearni sporazum, ispunivši time jedno od glavnih predizbornih obećanja Donalda Trumpa, Washington je nametnuo financijske sankcije svim tvrtkama koje nastave surađivati s Teheranom. Svojim izlaskom iz nuklearnog sporazuma, SAD je uvelike otežao preostalim potpisnicama tj. Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji i Ujedinjenoj Kraljevini, da osiguraju njegove ključne točke i spriječe Iran da nastavi investirati u svoju nuklearnu infrastrukturu.

S obzirom na to da je Iran na crnoj listi zemalja za koje se sumnja da financiraju terorističke organizacije, ima poseban financijski mehanizam koji sprječava transakcije koje su predložile europske države.

Unatoč tome što su odbili implementirati predloženi mehanizam, iransko ministarstvo vanjskih poslova 'pozdravlja napore' europskih potpisnica u kontekstu očuvanja nuklearnog sporazuma.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version