Istraga Europske komisije protiv nizozemske državne pomoći IKEA-i u završnoj fazi

Autor:

  • Hina,
  • Tea Trubić Macan

07.10.2019.

FILE PHOTO: The logo of the Swedish furniture giant IKEA is seen before the opening of the company's first store in the heart of Paris, France, May 6, 2019. REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Charles Platiau / REUTERS

Švedski lanac namještaja IKEA će, po svemu sudeći, morati platiti višemilijunski porezni dug Nizozemskoj

IKEA, švedski lanac trgovina namještajem, po svemu sudeći Nizozemskoj će morati platiti nekoliko milijuna eura poreznog duga, kazali su u ponedjeljak za Reuters neimenovani izvori upućeni u istragu Europske komisije.

Dobroupućeni izvori tvrde da je istraga trenutno u svojoj završnoj fazi, ali da bi se planirani završetak mogao produžiti zato što Bruxelles još uvijek procjenjuje razmjere slučaja. Dužnosnici Europske komisije nisu željeli komentirati špekulacije Reutersovih izvora.

Europska komisija istragu je pokrenula 2017. godine, a ona je fokusirana na Inter IKEA System kompaniju sa sjedištem u Nizozemskoj, koja je zadužena za nadzor franšiznog poslovanja švedskog lanca namještaja te krnjiži prihode naknada trgovina diljem svijeta.

Komisija trenutno analizira dva rješenja nizozemskih poreznih vlasti iz 2006. i 2011. godine zbog znatno smanjenih iznosa dobiti tvrtke koji podliježu oporezivanju. Tako je, tvrde dobroupućeni izvori iz Bruxellesa, kompaniji osigurana tržišna prednost u odnosu na konkurenciju. Europska komisija tvrdi da je prvo porezno rješenje za razdoblje od 2006. do 2011. rezultiralo prebacivanjem značajnog dijela dobiti Inter IKEA Systemsa u podružnicu u Luksemburgu, gdje tvrtka na nju nije platila porez. S druge strane, rješenje iz 2011. godine izdano je nakon što je ono prethodno bilo ocijenjeno nezakonitim, čime se omogućilo prebacivanje značajnog dijela ostvarene dobiti u krovnu kompaniju u Lihtenštajnu.

Po svemu sudeći, Europska komisija se spremna izdati nalog nizozemskim poreznim vlastima da u što skorijem roku od švedskog trgovinskog lanca naplate porezni dug. Europski sud je u slučajevima protiv Fiata i Starbucksa oformio metodologiju izračuna poreznih obveza europskih kompanija koja bi se mogla primijeniti i na ovaj slučaj.