Izvješće dokazalo da su parlamenti diljem Europe preplavljeni seksualnim zlostavljanjem

Autor:

17.10.2018.

European Parliament member Terry Reintke (C) holds a placard with the hashtag
Christian Hartmann / REUTERS

Zastupnica u Europskom parlamentu Terry Reintke

Zastupnice u parlamentu diljem Europe trpe seksualno zlostavljanje, diskriminaciju i nasilje na radnom mjestu, a njih 85 posto tvrdi da su doživjele prijetnje silovanjem i druge oblike psihičkog nasilja, stoji u izvješću objavljenom u utorak.

Čak jedna od četiri zastupnice u parlamentu te 40 posto ženskog osoblja, navelo je da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada svojih muških kolega. Gotovo polovica od 123 ispitane žene primilo je prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem, većinom putem društvenih mreža od anonimnih građana. Također, sedam od deset žena suočilo se sa seksističkim komentarima tijekom svog zastupničkog angažmana.

Prema rezultatima izvješća Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, parlamentarci koji su se borili protiv nejednakosti spolova i nasilja prema ženama često su bili izdvojena meta za napade. Međutim, studija koja se posvetila istraživanju seksualnog uznemiravanja zastupnica u parlamentu i ženskog osoblja u čak 45 europskih zemalja, zaključila je da vrlo mali postotak uznemiravanih žena javno istupa o problemu zato što mnogo parlamenata diljem Europe nema uspostavljene mehanizme koji bi im to omogućili.

Istraživanje je bilo provedeno nakon što je ovoga tjedna objavljeno izvješće o seksualnom uznemiravanju žena u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Nezavisno dokazalo je da je žensko osoblje podvrgnuto učestalim neprikladnim prijedlozima i dodirima pojedinih muških članova parlamenta.

Riječ je o 'neugodnom i predugom držanju ruke na njihovom koljenu, pokušajima poljubaca, hvatanju ruke i stražnjice, ili dodirivanju grudi ili stražnjice'. Za pojedine muške članove osoblja tvrde kako su 'serijski predatori', navodi se u izvješću bivše vrhovne sutkinje Laure Cox. Opisala je 'kulturu hijerarhije koja se temelji na poslušnosti, podređenosti, pristanku i šutnji u kojoj seksualno zlostavljanje i uznemiravanje bujaju te se dug niz godina toleriraju i prikrivaju'.

Žene su zlostavljane vulgarnim izrazima, često su ismijavane i trpe neprimjereno ponašanje grupa muških kolega koji ih neprestano ispituju o njihovom seksualnom životu, navodi se u izvješću.

Neki od svjedoka opisuju 'okrutno ponašanje parlamentaraca prema mladim ženama' te tvrde kako su pojedine žene tretirane kao 'osobne sluškinje s prikrivenim prijetnjama o tome kako će ih maknuti s pozicije ako ne udovolje njihovim zahtjevima'.

Cox opisuje kulturu koja 'aktivno pokušava prikriti nasilno ponašanje' i nedostatak zaštite za pojedince koji prijave zlostavljanje. Kritizirala je novi sistem kojim se pokušava riješiti neprikladno ponašanje parlamentaraca te je pozvala na 'široku kulturalnu promjenu'. Više osoblje parlamenata trebalo bi komentirati rezultate izvješća nakon sastanka idući tjedan.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version