Johnson Europskoj uniji mora platiti 39 milijardi funti, čak i u slučaju Brexita bez sporazuma

Autor:

26.08.2019.

REFILE - CORRECTING TOPIC OF SESSION U.S. President Donald Trump, French President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel and British Prime Minister Boris Johnson attend an extended working session on Foreign Policy and Security Affairs during the G7 Summit in Biarritz, France, August 26, 2019. Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS
Jeff J Mitchell / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson obećao je izvući Ujedinjenu Kraljevinu iz Europske unije 31. listopada 'pod svaku cijenu', ali ne želi platiti 39 milijardi funti koliko je ugovorom predviđeno u slučaju izlaska bez sporazuma

Europska unija očekuje od Ujedinjene Kraljevine da podmiri sve financijske obveze i u slučaju Brexita bez sporazuma, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da Britanija, u slučaju izlaska iz sporazuma, neće više imati obvezu plaćanja 39 milijardi funti za razvod s Unijom koji je dogovorila njegova prethodnica Theresa May.

- Moraju se ispuniti sve obveze koje su preuzele zemlje članice. To se također i posebno odnosi na scenarij brexita bez sporazuma u kojem se očekuje da će Ujedinjena Kraljevina nastaviti poštivati sve obveze preuzete tijekom članstva u EU - rekla je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

- Podmirivanje računa ključno je za početak novih odnosa baziranih na uzajamnom povjerenju - istaknula je Andreeva i dodala da London nije službeno otvorio to pitanje s Unijom.

Britanski su mediji ranije izvijestili da će Johnson iskoristiti sastanak s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom na marginama summita G7 da mu najavi kako će Velika Britanija, ako izađe iz EU-a bez sporazuma, platiti manje od 10 milijardi funti.

Televizija Sky News izvijestila je da će Velika Britanija platiti iznos od 9 milijardi, dok je Sunday Times rekao da su odvjetnici britanske vlade zaključili da je država obvezna platiti samo oko 7 milijardi funti.

- Mislim da cijela Europska unija razumije da, ako izađemo bez sporazuma, više nismo zakonski obvezni platiti tih 39 milijardi - rekao je Johnson za Sky News kada su ga upitali je li obavijestio čelnike EU-a da ne planira isplatiti ranije dogovoren iznos.

- Kao što sam rekao puno puta, 1. studenog ćemo imati značajan ostatak od tih 39 milijardi kojima ćemo podržati naše farmere i uložiti u razne druge sektore - rekao je britanski premijer.