Nova nada

Još jedna dramatična večer u Londonu završila pobjedom premijerke May

Kao što se i očekivalo, Theresa May još jednom je preživjela glasovanje o povjerenju.
Britanska premijerka Theresa May
 Reuters TV / REUTERS

S 325 glasa ZA i 306 glasa PROTIV, zastupnici Donjeg doma odlučili su dati svoje povjerenje aktualnoj premijerki u najdramatičnijim tjednima moderne britanske politike. Ovo je drugi put u mjesec dana da se Theresi May 'zatresla fotelja'. Sredinom prosinca su njezini stranački kolege prvi put pokrenuli pitanje podrške njezinom vodstvu, koje je ona tada uspješno dokazala. Današnje glasovanje inicirali su zastupnici opozicije koji je smatraju odgovornom za najveći poraz britanske vlade u proteklom stoljeću.

Povijesni poraz

S obzirom na to da je rezultat jučerašnjeg glasovanja o usvajanju Sporazuma o Brexitu šokirao i najveće skeptike, na dnevni red je stavljeno pitanje povjerenja vladi.

- Obavještavam vas da sam potaknut današnjim katastrofalnim porazom pokrenuo postupak glasovanja o povjerenju vladi Therese May - izjavio je jučer vođa laburista Jeremy Corbyn.

S njim se nakon objave rezultata glasovanja složila i sama premijerka.

- Prvo moramo provjeriti ima li naša vlada još uvijek vaše povjerenje. Smatram da ima, ali s obzirom na brojke, dužni smo to provjeriti – rekla je May, čime je de facto preduhitrila Corbyna, i sama stavila dnevni red to ključno pitanje.

Još jedna šansa

O njezinoj su sudbini večeras ponovno odlučili kolege iz redova britanskih konzervativaca, koji su odlučili zanemariti oštre unutarstranačke podjele kako bi zadržali svog premijera u rezidenciji Downing street 10. Tijekom jučerašnjeg glasovanja, torijevci su joj zadali najbolniji udarac. Naime, njih čak 118 je u konačnici glasovalo protiv usvajanja sporazuma. Unatoč tome, stranačke frakcije torijevaca koje pokušavaju isforsirati 'tvrdi' Brexit ili novi referendum i dalje vjeruju da je njezin ostanak na čelu vlade trenutno najbolje rješenje.

Očekivano, zastupnici opozicijske laburističke stranke glasovali su protiv Therese May.

- Premijerka May je provela posljednje dvije godine boreći se za 'britanske interese' u Bruxellesu, a da se niti u jednom trenutku nije konzultirala s nama i s onime što bi nama bilo prihvatljivo. Smatram da je ne može šokirati što smo takav sporazum odbili – izjavio je laburistički premijer u sjeni John McDonnell.

Puno pažnje privukao je govor laburista Toma Watsona, koji je May optužio da nema potrebne 'političke vještine, sposobnost ni strategiju za daljnje zastupanje britanskih interesa'.

Ključnu ulogu u večerašnjem ishodu imali su i koalicijski partneri Therese May iz sjevernoirske stranke DUP. Još jučer su izjavili da premijerka i dalje uživa njihovo povjerenje, naglasivši pritom da su se oštro protivili uvjetima Sporazuma o Brexitu zbog irskog 'backstopa', ali ne i nastavku njezina mandata. Nekoliko sati prije glasovanja o povjerenju vladi, čelnik DUP-a u Donjem domu Nigel Dodds je na svom službenom Twitter profilu objavio sliku na kojoj je prikazano kako sa svojim suradnicima sjedi za stolom i razgovara s premijerkom May.

- Koristan razgovor s premijerkom. Jučer smo naučili korisne lekcije - napisao je u opisu objavljene slike.

Kako dalje?

Na to pitanje trenutno nitko ne zna dati točan i nedvosmislen dogovor. Jasno je jedino da sporazum u ovom obliku sigurno nije prihvatljiv većini zastupnika, a sigurno je i to da Europska unija neće biti spremna dati na nove ustupke Londonu. Iako britanski politički analitičari smatraju da bi vladini dužnosnici narednih dana mogli početi pregovore s laburistima kako bi pokušali dobiti podršku najvećeg broja ruku, vođa parlamentarne većine Andrea Leadsom smatra da to nije moguće.

- Corbyn nije koherentan, pa ne možemo procijeniti što točno želi od Brexita. Često mijenja stavove i želi stvoriti kaos kako bi se on profilirao kao alternativa. Smatram da su pregovori s njim gubitak dragocjenog vremena – izjavila je jutros Leadsom za BBC.

Nakon što su objavljeni rezultati glasovanja o povjerenju vladi Therese May, Corbyn je izjavio da će pregovore uzeti u obzir samo ako premijerka javno obeća da ni u kojem slučaju neće doći do 'tvrdog' Brexita. S njegovim su se zahtjevom složili i zastupnici liberala. S druge strane, čelnik Škotske nacionalne stranke Ian Blackford od May traži odgodu implementacije Članka 50., tj. produljenje roka izlaska iz Unije.

Jedan od najistaknutijih zagovornika 'tvrdog' Brexita iz redova torijevaca Jacob Rees-Mogg smatra da 'se građani nemaju čega bojati'.

- 'Tvrdi' Brexit će nam omogućiti da slobodno trgujemo sa svim državama, pod onim uvjetima koji nama najviše odgovaraju. Riječ je o fantastičnoj prilici za Ujedinjeno Kraljevstvo - rekao je Rees-Mogg u razgovoru za emisiju Good Morning Britain.

- Theresa May bi se narednih dana trebala vratiti nacrtu Chequers sporazuma, zato što nam je taj sporazum više odgovarao. Smatram da je nakon njega sve krenulo nizbrdo - zaključio je.

Prema nedavno usvojenom amandmanu torijevca Dominica Grievea, premijerka sada ima samo tri dana da britanskim zastupnicima dostavi novi prijedlog kao svojevrsni 'plan B' napuštanja Europske unije. Europski čelnici jučer su naglasili da za njih ne postoji šansa ponovnog otvaranja pregovora te da London mora zauzeti jasan stav o onome što želi postići do ožujka. Međutim, britanski politički analitičari smatraju da je još prerano prekrižiti mogućnost raspisivanja novog referenduma o Brexitu, a sve češće se može čuti i prilagođavanje trgovinskog sporazuma uvjetima modela 'Norveška+'.

Podsjetimo, od Brexita nas dijeli samo 72 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:39