Jučer negirali incident, danas upozoravaju London: 'Igrate opasnu igru koja će imati svoje posljedice'

Autor:

  • Tea Trubić

12.07.2019.

Royal Navy Type 23 frigate HMS Montrose performs a series of tight turns during exercise Marstrike 05 off the coast of Oman March 22, 2005. Picture taken March 22, 2005. POA(Phot) Mick Storey/Royal Navy/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Mick Storey/Royal Navy/Handout / REUTERS

Brodica Royal Navy HMS Montrose u blizini obale Omana

Britance je jutros probudilo službeno upozorenje Teherana; 'Odmah oslobodite tanker kojeg ste zaplijenili prošloga tjedna zato što ćete u suprotnom trpjeti posljedice', čime se dolilo ulje na vatricu koja posljednjih tjedana lagano tinja u Perzijskom zaljevu.

- Igrate opasnu igru koja će imati svoje posljedice – izjavio je iranski glasnogovornik Abbas Mousavi.

Ujedinjena Kraljevina je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker u Gibraltaru zbog sumnje da prenosi sirijsku naftu, čime bi kršio sankcije Europske unije.

Još jučer je eskalirao još jedan incident u Hormuškom tjesnacu, glavnoj europskoj ruti za opskrbu naftom s Bliskog istoka. Iranske su brodice prepriječile put britanskom tankeru kompanije BP British Heritage. Teheran je cijeli incident negirao na službenim stranicama Iranske revolucionarne garde.

Mousavi je jutros London optužio i da je Ujedinjena Kraljevina donijela odluku o zaustavljanju iranskog tankera zbog američkog pritiska. Naime, Washington posljednjih mjeseci s Teheranom vodi trgovinski rat, a istovremeno pokušava na druge države izvršiti pritisak da odustanu od nabave nafte iz Irana.

- I više smo nego sposobni upravljati regijom; strane države trebaju što prije napustiti Bliski istok – izjavio je Mousavi, dodavši da je Iran spreman sa susjedima razgovarati i riješiti otvorena pitanja.