Jučer negirali incident, danas upozoravaju London: 'Igrate opasnu igru koja će imati svoje posljedice'

Britance je jutros probudilo službeno upozorenje Teherana; 'Odmah oslobodite tanker kojeg ste zaplijenili prošloga tjedna zato što ćete u suprotnom trpjeti posljedice', čime se dolilo ulje na vatricu koja posljednjih tjedana lagano tinja u Perzijskom zaljevu.
Brodica Royal Navy HMS Montrose u blizini obale Omana
 Mick Storey/Royal Navy/Handout / REUTERS

- Igrate opasnu igru koja će imati svoje posljedice – izjavio je iranski glasnogovornik Abbas Mousavi.

Ujedinjena Kraljevina je prošloga tjedna zaplijenila iranski tanker u Gibraltaru zbog sumnje da prenosi sirijsku naftu, čime bi kršio sankcije Europske unije.

Još jučer je eskalirao još jedan incident u Hormuškom tjesnacu, glavnoj europskoj ruti za opskrbu naftom s Bliskog istoka. Iranske su brodice prepriječile put britanskom tankeru kompanije BP British Heritage. Teheran je cijeli incident negirao na službenim stranicama Iranske revolucionarne garde.

Mousavi je jutros London optužio i da je Ujedinjena Kraljevina donijela odluku o zaustavljanju iranskog tankera zbog američkog pritiska. Naime, Washington posljednjih mjeseci s Teheranom vodi trgovinski rat, a istovremeno pokušava na druge države izvršiti pritisak da odustanu od nabave nafte iz Irana.

- I više smo nego sposobni upravljati regijom; strane države trebaju što prije napustiti Bliski istok – izjavio je Mousavi, dodavši da je Iran spreman sa susjedima razgovarati i riješiti otvorena pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:03